Društvo

Potraga za nestalom devojčicom: Istraga proširena na Austriju, bečka policija upozorila da je izgubljeno dosta vremena

NIN, FoNet, RTS | 1. april 2024 | 09:41
Potraga za nestalom devojčicom: Istraga proširena na Austriju, bečka policija upozorila da je izgubljeno dosta vremena
TANJUG / TANJUG VIDEO (STF)

Potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić, koja je nestala u utorak u Banjskom Polju kod Bora, ušla je u sedmi dan, a u istragu o njenom nestanku uključila se i bečka policija, nakon što se pojavio snimak iz glavnog rada Austrije na kojem su dve žene sa devojčicom koja podseća na Danku.

Kako su preneli mediji, Srbin koji živi i radi u Beču snimio je dve žene na ulici glavnog grada Austrije, pored kojih je devojčica koja liči na dvogodišnju Danku Ilić.

Kriminalistička služba pokrajine Beč pokrenula je istragu, a Interpol je objavio međunarodnu potragu, odnosno raspisao žutu poternicu. Na sajtu Interpola navodi se da se Danka može prepoznati po visećoj bradavici na levom uhu, kao i mladežu nepravilnog oblika i blago tamne boje na levoj nadlaktici.

Inače, žuta poternica se raspisuje za lociranje nestale osobe ili identifikovanje osobe koja se ne može samoidentifikovati.

Bečka policija: Izgubljeno dosta vremena

Portparol bečke policije Markos Vitrih rekao je da se radi o tekućoj istrazi, kao i da ne mogu odavati detalje iste, ali i da nemaju previše detalja, prenosi RTS

Bečka policija pokušava da nađe dve žene koje se nalaze na snimku. Ne zna se da li su one i dalje na teritoriji Austrije ili su u nekoj drugoj zemlji.

Problem je, kako je portparol bečke policije objasnio, način na koji je taj video došao do policije. Svedok je snimak poslao mejlom najpre srpskoj policiji koja je kontaktirala austrijsku policiju, ali je izgubljeno dosta vremena.

MUP / MUP Srbije
MUP / MUP Srbije

Državljanin Srbije koji živi u Beču prijavio je, naime, da je u subotu uveče oko 20 časova na tramvajskoj stanici u centru Beča video dvogodišnju devojčicu nestalu u Srbiji, u pratnji dve žene, potvrdila je bečka policija, a preneo Klajne cajtung. Kako se navodi, on je kontaktirao srpske vlasti, koje su se obratile bečkoj policiji sa zahtevom da se taj slučaj istraži.

“Svedok je ispitan i obezbeđen je snimak koji je muškarac napravio o ovom slučaju, za koji je saznao preko društvenih mreža. Tačne okolnosti, posebno da li je u pitanju nestala devojčica, predmet su istrage koja je u toku“, rekao je juče portparol bečke policije Markus Ditrih.

Ambasada Srbije u Beču apelovala je na građane da, ukoliko na teritoriji Austrije prepoznaju nestalu devojčicu Danku Ilić, odmah obaveste srpsku ili austrijsku policiju.

Traže se osobe sa snimka

Ambasada Srbije u Austriji saopštila je da je u kontaktu sa nadležnima i Srbije i Austrije i čini sve da se što pre pronađu osobe sa snimka u Beču kako bi se utvrdilo da li je sa njima zaista bila dvogodišnja Danka Ilić, koja je nestala 26. marta u Boru.

Ambasador Srbije u Beču Marko Blagojević rekao je da su na društvenim mrežama objavili apel svima koji imaju bilo kakve informacije da se jave nama, austrijskoj policiji ili Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije.

"Mi smo dostupni 24 sata, na dežurnom telefonu i u ambasadi, u vezi sa svim eventualnim informacijama koje bi potvrdile identitet nestale devojčice", rekao je Blagojević za Kosovo onlajn.

 

 

Blagojević je istakao da deluju u koordinaciji sa nadležnim službama u Srbiji i Austriji koje se bave tim slučajem.

Sada je najvažnije da se proveri ko su osobe sa snimka koji je napravio jedan državljanin Srbije u Beču kako bi se utvrdilo da li je devojčica koja je bila sa njima zapravo mala Danka Ilić.

Ambasada je obavestila i srpske klubove i udruženja u Austriji kako bi dodatno obratili pažnju.

Kriminalistička služba pokrajine Beč pokrenula je ranije danas istragu u slučaju nestanka Danke Ilić iz Bora, a međunarodnu potragu za njom objavio je u međuvremenu i Interpol. 

Potraga se nastavlja, istraga u više smerova

Inače, potraga za dvogodišnjom, koja je u utorak nestala u Banjskom polju kod Bora, nastavlja se i u mestu gde je prijavljen nestanak. RTS javlja da u tom naselju od jutros nema velike gužve, svi iščekuju šta će policija saopštiti posle pregleda snimka iz Beča na kojem su dve Rumunke sa devojčicom koja podseća na Danku. Na nekoliko punktova u nalaze se patrole policije.

TANJUG / TANJUG VIDEO (STF)
TANJUG / TANJUG VIDEO (STF)

Helikopteri MUP-a nadletali su širu oblast mesta nestanka devojčice.

Specijalistički timovi MUP-a pretražili su okolinu kuće, tunel, podzemne kanale i šahte, šume i nisu pronašli nikakve tragove koji bi ukazali na to da se devojčica tu nalazila. Takođe, MUP nastavlja operativni rad. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova pretraživali su prethodnih dana i deo Brestovačke reke.

MUP / MUP Srbije
MUP / MUP Srbije

Prethodnih dana pretraženo je 10 kvadratnih kilometara oko kuće ispred koje je devojčica nestala, u pretrazi učestvuje više od 500 policajaca i spasilaca kao i dobrovoljci.

U dvorištu kuće gde je nestala devojčica je bilo katastrofalno stanje, pa je teška mehanizacija raščišćavala krš da bi se došlo do toga da bi specijalni timovi mogli da uđu i pretraže. Oni su to i odradili, međutim, nikakvog traga nema da je tu na bilo koji način boravila mala Danka Ilić.

TANJUG / TANJUG VIDEO (STF)
TANJUG / TANJUG VIDEO (STF)

Otac nestale devojčice ispitan je na poligrafu i prošao je poligrafsko testiranje, a majka devojčice ne može da bude ispitana na poligrafu jer je trudna.

NIN / Milan Ilić
NIN / Milan Ilić

Policija je u u subotu sa majkom devojčice uradila rekonstrukciju i išla na mesto gde je devojčica nestala kako bi bila urađena rekonstrukcija njihovog kretanja.

MUP / MUP Srbije
MUP / MUP Srbije

Dvogodišnja Danka Ilić nestala je u utorak oko 13.45 časova, a u trenutku nestanka na sebi je imala ljubičaste pantalone, maslinasto zelenu jaknu i kosu vezanu u rep. Devojčica ima smeđu kosu, braon oči i visoka je oko 85 centimetara. Zbog njenog nestanka u Srbiji je prvi put aktiviran sistem "Pronađi me".