Društvo

MUP: Uhapšen učenik koji je napao profesora u Bačkoj Palanci

Blic | 9. maj 2024 | 14:50 >> 9. maj 2024 | 14:55
MUP: Uhapšen učenik koji je napao profesora u Bačkoj Palanci
PROFIMEDIA / Jakub Porzycki/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Povodom zverskog prebijanja profesora Srednje tehničke škole "9. maj" u Bačkoj Palanci S.Z. (65) oglasio se MUP i saopštio da je maloletni napadač star 16 godina, inače bivši učenik te škole, uhapšen.

"Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Bačkoj Palanci uhapsili su šesnaestogodišnjaka iz tog mesta zbog postojanja osnova sumnje da je napao nastavnika Srednje tehničke škole '9. maj'. Sumnja se da je juče u hodniku škole koju je ranije pohađao udario šezdesetpetogodišnjeg nastavnika i naneo mu teške telesne povrede. Šesnaestogodišnjak će u zakonskom roku biti priveden na saslušanje sudiji za maloletnike Višeg suda u Novom Sadu", kažu u Policijskoj upravi Novi Sad.

Kako nezvanično saznaje "Blic", maloletni napadač je pre mesec dana napustio školu u kojoj je napao svog bivšeg profesora i prebacio se u SSŠ "Dr Radivoj Uvalić" u tom mestu. Razlog zašto je napustio školu i zašto je napao profesora utvrdiće se istragom koja je u toku.

Podsetimo, S.Z. (65) zadobio je teške telesne povrede i višestruke povrede glava i nalazi se u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu.

"Primljen je zbog višestrukih teških povreda glave u vidu fraktura kostiju glave i lica i hematoma. Pacijent je nakon kompletne dijagnostike, opservacije i lekarske pomoći primljen na Kliniku za neurohirurgiju radi daljeg konzervativnog lečenja", rečeno je u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Napadač, iako maloletan, snosiće posledice

Kako je "Blic" izveštavao, položaj maloletnih učinioca krivičnih dela regulisan je Zakonom o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnopravnoj zaštiti maloletnih lica. Na pitanja koja nisu regulisana ovim Zakonom, primenjuju se odredbe Krivičnog zakonika i Zakonika o krivičnom postupku.

Ukratko, prema odredbama Zakona o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnopravnoj zaštiti maloletnih lica: Lica starosti do 14 godina života nisu krivično odgovorna, dok maloletnici starosti od 14 do 18 godina jesu i dele se na mlađe (od 14 do 16 godina) i starije (od 16 do 18 godina) maloletnike.

Odredbe Zakona o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnopravnoj zaštiti maloletnih lica primenjuju se, u donekle ograničenom obimu, i na lica koja su krivično delo izvršila kao maloletna, a u vreme suđenja nisu napunila 21 godinu, a pod određenim uslovima, mogu se primeniti i na lica koja su krivično delo izvršila kao punoletna, a u vreme suđenja nisu navršila 21 godinu.

Krivični postupak protiv maloletnika se pokreće isključivo na zahtev višeg javnog tužilaštva, a vodi ga i odluku o odgovornosti i sankciji donosi viši sud.