Kultura

U susret festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u Domu omladine: Dokumentarci o Čangaloviću, Šumanoviću...

Miona Kovačević | 20. mart 2024 | 17:00
U susret festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u Domu omladine: Dokumentarci o Čangaloviću, Šumanoviću...
PROMO / Promo/ Kratki metar

Ovogodišnji, 71. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, poznatiji kao Martovski, koji slovi za jedan od najstarijih filmskih festivala u svetu, biće održan od 26. do 30. marta u Domu omladine Beograda, a obuhvatiće ukupno 98 ostvarenja u takmičarskom programu, među kojima će biti čak 80 premijera.

Nacionalna selekcija podeljena je na dokumentarni film (do 50 minuta i preko tog vremena), kratki igrani, animirani i eksperimentalni, dok je međunarodna selekcija jedinstvena za igrani, dokumentarni, animirani i eksperimentalni kratki metar.

„Kada je reč o temama zastupljenim u dokumentarcima - kako dugometražnim, tako i kratkometražnim - kreću se od praćenja malih, običnih ljudi poput rudara, penzionera i seljaka, do značajnih ličnosti muzičke (Miroslav Čangalović), likovne (Sava Šumanović), filmske (Ilija Ika Bašić) ili sportske scene (Nikola Pilić) Srbije i regiona“, otkriva za NIN Dejan Dabić, umetnički direktor festivala.

Upitan da istakne neke od tematski važnih ili atraktivnih filmova za gledaoce, Dabić se fokusirao samo na revijalni program („da ne bih favorizovao takmičarska ostvarenja”).

„Iz regionalne panorame, istakao bih internacionalnu premijeru crnogorskog dugometražnog dokumentarnog filma ‘Šagargur’ Nataše Nelević, o ženskom Golom otoku, kratkometražni bosanskohercegovački dokumentarac ‘Hako’ Josipa Pejakovića, baziran na istinitoj priči iz Drugog svetskog rata o jednom Peštercu koji, po cenu sopstvenog stradanja, nije želeo da podigne ruku na komšije.

U okviru svetske panorame, pažnju privlači dugometražni dokumentarac ‘Gospode, osećam prisustvo tvoje’ iz Rusije, čiji je jedan od autora Nikolaj Burljajev, ruski glumac i reditelj, koji govori ne samo o svojoj saradnji sa velikim rediteljem Andrejem Tarkovskim, već i o duhovnim aspektima njegovih radova. Za najširu publiku, najatraktivniji će biti film na zatvaranju, sportski dokumentarac ‘Magična sedmica’ Sabahudina Topalbećirevića, o Toniju Kukoču, jednom od najboljih i najomiljenijih košarkaša bivše Jugoslavije“, navodi Dejan Dabić.

Sem Kukoča i Pilića kao najvećih zvezda, gost festivala biće i Hajnc Herman, profesor i jedan od osnivača Festivala kratkog filma Interfilm u Berlinu, koji će održati masterklas.

„Zanimljivo je da će se kao rediteljski debitanti u kratkom metru predstaviti i nekoliko glumaca iz regiona, koji će biti festivalski gosti: Josip Pejaković iz Sarajeva, Paško Vukasović, jedan od najboljih hrvatskih mladih glumaca koji se nedavno okušao i u pozorišnoj režiji i, naposletku, Boris Balta, glumac Narodnog pozorišta iz Tuzle, koji već godinama vodi filmski festival u tom gradu“, napominje umetnički direktor.