Politika

Stano: Stav EU o Banjskoj ostaje isti, nije na EU da komentariše susret Đurića i Radoičića

FoNet/Beta | 11. mart 2024 | 15:47
Stano: Stav EU o Banjskoj ostaje isti, nije na EU da komentariše susret Đurića i Radoičića
PROFIMEDIA / ALEXANDROS MICHAILIDIS / Alamy / Alamy / Profimedia

Portparol Evropske unije Peter Stano odbio je danas da komentariše fotografiju susreta srpskog ambasadora u Americi Marka Đurića sa bivšim potpredsednikom Srpske liste Milanom Radoičićem objavljenu na društvenim mrežama, ali je poručio da stav EU o Banjskoj nije promenjen.

Na pitanje da prokomentariše snimka susreta Đurića i Radoičića, Stano je na redovnom brifingu za novinare rekao da nije na EU da komentariše svaki susret ljudi iz administracije sa različitim ljudima.

"S kim se sastajete, više govori o vama, ali ako govorite o slučaju Banjska, stav EU ostaje nepromenjen. Mi čekamo konačan, zvaničan izvešta o tom slučaju, ali do sada ga ovde u Briselu nismo videli", rekao je Stano.

On je naglasio da Brisel od Beograda i Prištine očekuje da primene svoje obavezee koje su preuzeli Osnovnim sporazumom o normalizaciji.

Stano je istakao da nije bilo mnogo rada na primeni sporazuma ni jedne ni druge strane u dijalogu.

Glavni prioritet EU sprovođenje obaveza koje su Beograd i Priština prihvatili

Peter Stano izjavio da je glavni prioritet Brisela sprovođenje obaveza koje su se Beograd i Priština prihvatili u okviru dijaloga. 

"Dve strane nisu uradile puno na implementaciji obaveza u okviru dijaloga i naš je glavni prioritet je da što pre počnu da ispunjavaju obaveze koje su na sebe preuzele", kazao je Stano, i dodao da EU ne može da ulazi u detalje i komentariše procedure i korake napravljene na primeni Ohridskog sporazuma i Aneksa koji su Beograd i Priština usaglasili 18. marta 2023. godine.

Stano je, povodom slučaja Banjska, kazao da EU i dalje čeka finalni zvanični izveštaj o tom incidentu, kako bi se videlo ko je odgovoran za oružani sukob između naoružane grupe Srba i pripadnika Kosovske policije 24. septembra prošle godine.

"Do sada takav dokument nismo videli u Briselu", kazao je portparol EU.