Politika

Konstitutivna sednica nastavljena uz tenzije: Zvižduci i psovke u parlamentu, Jovanov ponovo opoziciju nazvao nacistima

Beta | 19. mart 2024 | 08:34
Konstitutivna sednica nastavljena uz tenzije: Zvižduci i psovke u parlamentu, Jovanov ponovo opoziciju nazvao nacistima
PROMO / Youtube - Screenshot - Parlament Srbija

Sednica Skupštine Srbije je, posle kraćeg prekida, koji je bio na ivici sukoba, nastavljena nešto pre 11 časova izlaganjem poslanika Srpske napredne stranke (SNS) Milenka Jovanova, što je opozicija propratila zvižducima, pištaljkama i lupanjem u klupe, a vladajuća većina aplauzima. Ponovo optužujući opoziciju za nacizam i fašizam, Jovanov je, povodom ponovljenih izbora u Beogradu, rekao da niko ne može da zabrani građanima da menjaju prebivalište, jer je to njihovo pravo. 

Za predsednicu parlamenta, u kome nakon decembarskih izbora prošle godine apsolutnu većinu ima koalicija oko Srpske napredne stranke (SNS), predložena je dosadašnja premijerka, i poverenica beogradskog odbora SNS-a Ana Brnabić.

Konstitutivna sednica, nakon izbora održanih 17. decembra prošle godine, počela je 6. februara, kada je potvrđen mandat novim poslanicima, nakon čega je bila nastavljena juče.

15.59 Konstitutivna sednica se nastavlja sutra

Poslanici Skupštine Srbije završili su rad za danas, a rasprava o izboru predsednika parlamenta kako je najavio predsedavajući konstitutivnom sednicom Stojan Radenović biće nastavljena sutra u 10 sati.

"Biće to poslednji dan za glasanje i još diskusije", rekao je Radenović.

Poslanici Skupštine Srbije raspravljali su i danas o predlogu da predsednik Skupštine Srbije bude potpredsednica Srpske napredne stranke (SNS) i dosadašnji premijer Srbije Ana Brnabić.

15:38 Brnabić o Đilasu 

Poslanica Srpske napredne stranke (SNS) i kandidatkinja za predsednicu Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas ne sme da pozajmi svoje ime izbornoj listi opozicije, jer onda za tu listu niko ne bi hteo da glasa. Kada Aleksandar Vučić da svoje ime nekoj listi, ta lista pobeđuje, rekla je Brnabić u skupštinskoj raspravi posle Đilasovog izlaganja.

"Vi ste jedini lider opozicije koji ne sme da pozajmi svoje ime nekoj listi, jer će ona uvek izgubiti", ponovila je Ana Brnabić.

Brnabićeva je rekla da je Đilasova firma prijavila dobit od 619 miliona evra, što znači da je zarađivao 172.000 evra dnevno.

On je kao gradonačelnik sa svojom firmom potpisao ugovor kojom se zemljište dečijeg odmarališta daje da produkciju "Velikog brata", dodala je Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije u ostavci i potpredsednica SNS.

Zamenica šefa poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije (SPS) Snežana Paunović podsetila je Đilasa da je zahvaljujući glasovima socijalista postao gradonačelnik Beograda.

"Tada nismo smetali", rekla je Snežana Paunović lideru SSP.

Đilas je replicirao da je sa SPS imao odličnu saradnju u Beogradu i da nikada nijednu lošu reč neće reći o tome.

Lider SSP je poručio Ani Brnabić da ima više od sto presuda da su funkcioneri SNS govorili laži o njemu i da mu nije odgovorila odakle Andreju Vučiću sa državnom platom novac da finansira svoj način života.

Osvrćući se na izlaganje Orlića, Đilas je rekao da je i on čuo da je Orlić u SNS ušao jer nije mogao da vrati kockarske dugove.

"Ja u to ne verujem, vi ste tu što nemate morala, poštenja, nemate časti i super odrađujete posao za velikog šefa", zaključio je Đilas.

15:18 Đilas: Kraj režima SNS-a je blizu, svi će odgovarati 

Lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas izjavio je danas u Skupštini Srbije da će godine vlasti koalicije radikala, naprednjaka i socijalista izučavati kao godine sramote i beščašća, ali da je kraj režima blizu. On je na početku govora pročitao pesmu Naši dani koju je Vladislav Petković Dis napisao 1910. godine, a koja, kako kaže, danas najbolje opisuju vreme propadanja u kojem živimo.

"Koliko je vreme strašno, govori to što je za 12 godina vlasti SNS-a u Srbiji više od milion stanovnika manje, rodilo se najmanje beba, a da je vreme propadanja pokazuje i najveća inflacija, kao i to što nas je Aleksandar Vučić zadužio više nego Karađorđevići, Obrenovići, i sve vlasti do sada zajedno", rekao je Đilas.

PROMO / Youtube - Screenshot - Parlament Srbija
PROMO / Youtube - Screenshot - Parlament Srbija

Osvrnuo se na izbornu krađu, kupovinu glasova, prijavljivanje desetina birača na lažnim biračkim mestima, o zatvorenosti medija, o RTSu koji ćuti ili sramotno izveštavao o protestima roditelja dece ubijene u Ribnikaru.

"I mi i posmatrači iz Evrope videli smo da su izbori bili neslobodni i ne odražavaju volju građana", rekao je Đilas i dodao da se SNS bahato ponaša jer "misli da joj se može".

Pozvao je vlast da prihvati predloge opozicije da se usvoje zakoni koji bi pomogli građanima.

"Svi znaju da je kraj režima SNS-a blizu samo vama niko nije rekao, ja vam kažem kraj je blizu, spremite se da odgovarate za sva zlodela koja ste počinili. Od vas milost nismo tražili ali vama koji ste kršili zakon nećemo je ni dati. O Ani Brnabić nisam rekao ni reč jer je nebitna, kao i ostali", rekao je Đilas.

Ukazao je na govor predsednika Vučića koji je rekao da niko ne bi glasao za SNS kad on ne bi bio na listi, a oni su mu aplaudirali.

Na kraju je pitao kako je moguće da neko ko radi u državnom sektoru vozi  preskupa kola, kupuje skupu garderobu, plaća školarine od plate i napomenuo da misli na Andreja Vučića.

 

14:15 Brnabić: Biće mi čast da budem u zatvoru ako opozicija preuzme vlast

Kandidatkinja Srpske napredne stranke za predsednika Skupštine Ana Brnabić poručila je danas da će joj biti čast da bude u zatvoru ako opozicija preuzme vlast, što je "obećao šef poslaničke grupe Narodni pokret Srbije Miroslav Aleksić, jer se borila za slobodnu i nezavisnu Srbiju".

"Kako izgleda njihova evropska Srbija - oni će odlučivati o tome ko će u zatvor. Tako izgleda vladavina prava u vašoj interpretaciji, i zato tako i prolazite na izborima", rekla je Brnabić na sednici parlamenta. 

14:00 Aleksić: Brnabić slika i prilika vlasti

Šef Poslaničke grupe Narodnog pokreta Srbija Miroslav Aleksić izjavio je danas da će u istoriji bešćašća i bezobziranosti ostati fotografija kojom se kandidatkinja sa predsednicu parlamenta Ana Brnabić "podsmevala građanima koji su protestovali zbog dva masovna ubistva u Srbiji". Aleksić je, u skupštinskoj raspravi o izboru Brnabić, podsetio na fotošopiranu fotografiju koju je Brnabić objavila fotografiju na svom Tviter nalogu, podsmevajući se ljudima koji su protestovali zbog ubistava u OŠ "Vladislav Ribnikar" i Duboni i Malom Orašju.

"Slikali ste se gospođo Brbabić na skupovima pored zastave Kosova", pokazao je sliku Aleksić i dodao da je ova vlast na Kosovu predala sve što je mogla i da više nema srpske zastave da se vijori na severu Kosova.

Aleksić je predočio da na Kosovu nema srpskih zastava, dinara i srpskih institucija.

TANJUG / Rade Prelić
TANJUG / Rade Prelić

"Vlast predaje zlato i bakar Kinezima, litijum Rio Tintu, PKB Arapima, dodao je on i ponovo pomenuo kompaniju Aseko u kojoj je bio zaposlen brat Ane Brnabić i poslove koje je ta kompanija dobijala i profit koji je ostvarivala", rekao je on.

Aleksić je naglasio da je Milan Radoičić, koji je pod sankcijama Velike Britanije i SAD i koga traži Interpol, slika i prilika ove vlasti.

Ko ste vi, to je rekla vaša bivša saradnica Zorana Mihajlović, koja je rekla da ju je bilo sramota da bude pored Brnabić, "a kamoli da je sluša", ilustrovao je on.

Narodni pokret Srbije neće glasati za izbor Brnabić, a da u ovoj zemlji postoje institucije, Brnabić bi služila zatvorsku kaznu, ne bi bila predsednik Skupštine Srbije, rekao je Aleksić i najavio "da će doći vreme i za to".

Na njegovo izlaganje reagovao je Radoslav Milojčić ispred liste "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane", koji je upitao Aleksića ako je Srpska napredna stranka tako loša, što su ga njegovi prijatelji iz G17 plus dovodili ispred Vučićevog kabineta da ga postave za ministra. (kraj) mjj/ivt

12:29 Jovanović: Za vreme vlasti Ane Brnabić Srbija pretvorena u prćiju SNS-a

Predsednik Nove demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović izjavio je danas da koalicija NADA "naravno neće podržati" Anu Brnabić za funkciju predsednice narodne skupštine, zato što "nedostojna vlast ne može nikako imati dostojnog kandidata".
Jovanović je, obraćajući se na sednici skupštine Srbije, rekao da je "Ana Brnabić to ponajmanje", zato što je, između ostalog "ne tako davno vređala poslanike Skupštine Srbije, prilično grubo". On je kazao da neće podržati Brnabić za predsednicu skupštine Srbije i zato što Srpska napredna stranka (SNS) "sa kukavičlukom beži od odgovornosti".

"Sramota je da se vadite na stvari i događaje od pre 15 godina", rekao je Jovanović.

PROMO / Youtube - Screenshot - Parlament Srbija
PROMO / Youtube - Screenshot - Parlament Srbija

Dodao je da je za vreme vlasti Ane Brnabić Srbija "pretvorena u prćiju SNS-a sa otetim institucijama i otetim medijima", kao i da SNS pokazuje "kič nacionalni patriotizam".

Povodom optužbi poslanika SNS-a da su poslanici opozicije danas na sednici udarili pripadnike policije koji se nalaze u zgradi, kao i da su nasrnuli na predsedavajućeg konstitutivne sednice, Jovanović je rekao da niko iz opozicije "nije udario nijedog pripadnika MUP-a".

"Niko nije fizički nasrnuo na vas. Na stranu pitanje zašto vodimo sednice sa kordonom pripadnika policije? To je odgovornost vladajuće većine", rekao je Jovanović.

11:05 Posle kraćeg prekida, sednica je nastavljena

Sednica Skupštine Srbije je, posle kraćeg prekida, koji je bio na ivici sukoba, nastavljena izlaganjem poslanika Srpske napredne stranke (SNS) Milenka Jovanova, što je opozicija propratila zvižducima, pištaljkama i lupanjem u klupe, a vladajuća većina aplauzima.

Ponovo optužujući opoziciju za nacizam i fašizam, Jovanov je, povodom ponovljenih izbora u Beogradu, rekao da niko ne može da zabrani građanima da menjaju prebivalište, jer je to njihovo pravo.

TANJUG / Rade Prelić
TANJUG / Rade Prelić

Jovanov je rekao da je opozicija ponizna u obraćanju u Evropskom parlamentu, te da traži sankcije za Srbiju i ukidanje sredstava iz pretpristupnih fondova Evropske unije. Opozicija, kako je dodao, traži da stranci dođu i rade istragu u vezi sa izborima

10:58 Prekinuta sednica zbog svađe poslanika

U sali Skupštine Srbije sednica je prekinuta zbog svađe poslanika, koja je pretila da preraste u fizički obračun, jer su izašli iz klupa, pa je moralo da reaguje i obezbeđenje, koje je stalo između njih.

Povod za prekid nastao je kad je predsedavajući parlamenta, najstariji poslanik Stojan Radenović, dao reč ovlašćenom predlagaču Srpske napredne stranke (SNS) Milenku Jovanovu, na šta je opozicija reagovala.

PROMO / Youtube - Screenshot - Parlament Srbija
PROMO / Youtube - Screenshot - Parlament Srbija

Upućivane su i psovke, pozivi na fizički obračun, što su predlagali poslanici SNS, a režija je isključila ton televizijskog prenosa, tako da su novinari ostali uskraćeno da čuju šta se sve dešava.

10:56 Đorđević: Izbor Ane Brnabić pokazuje kako će izgledati feudalizam

Poslanica Zeleno-levog fronta Biljana Đorđević ocenila je danas da je izbor Ane Brnabić za predsednicu Skupštine dobar potez za vladajuću elitu, čime "pokazuju kako će izgledati feudalizam".

Ona je, u skupštinskoj raspravi, ocenila da Srbija nije baš parlamentarna demokratija, jer se radi o povezanim autokratijama, i Brnabić tu ima svoju ulogu, jer je osnivač NALED, kome je "otvorila vrata da bude Vlada umesto vlade, da piše koruptivne zakone".

Đorđević je optužila Brnabić da je odgovorna, jer ministarstva unutrašnjih poslova i državne uprave nisu učinila ništa "povodom lažnih biračkih spiskova i promene adresa građana, u organizaciji Srpske napredne stranke". Izbor Brnabić je, prema njenom mišljenju, propagandni potez, jer od toga niko nije imao koristi - ni žene ni LGBT zajednice.