Politika

Opozicija poslala Brnabić predloge za izmenu Ustavnog zakona: Lokalni i beogradski izbori da se održe na jesen

Beta | 16. april 2024 | 12:25
Opozicija poslala Brnabić predloge za izmenu Ustavnog zakona: Lokalni i beogradski izbori da se održe na jesen
TANJUG / RADE PRELIĆ

Poslanici koalicije "Srbija protiv nasilja" uputili su predsednici Skupštine Srbije Ani Brnabić predlog o izmenama i dopunama Ustavnog zakona u kojem se predlaže da se lokalni i beogradski izbori održe istovremeno, na jesen ove godine.

U dokumentu koji je poslat Brnabić, navodi se se Srbija nalazi u složenoj ustavnoj krizi, koja ima svoju međunarodnu dimenziju, te da su izbori u prethodnim godinama sistematski razdvajani termini u kojima se biraju skupštine jedinice lokalne samouprave, te je stoga njihov predlog da se održe svi izbori za jedinice lokalne samouprave u istom danu, 2024. godine.

U dokumentu koji je objavila Nova s piše da izbori za Skupštinu grada Beograda i skupštine svih opština, gradova i gradskih opština u Srbiji treba da se održe u istom danu najranije šest meseci od stupanja na snagu poslednjeg donetog zakona, a najkasnije do kraja 2024. godine.

"Narodna skupština doneće zakone o izmenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima, Zakona o izboru narodnih poslanika, Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, Zakona o prebivalištu i boravištu građana, Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Zakona o sprečavanju korupcije i Zakona o Ustavnom sudu", navedeno je u predlogu.

Predviđeno je da organi grada Beograda, opština, gradova i gradskih opština koji su obavljali funkcije u trenutku stupanja na snagu ovog Ustavnog zakona, nastavljaju rad do dana konstitituisanja novih skupština.

U dokumentu koji je opozicija uputila, navodi se da ustavni osnov za donošenje Ustavnog zakona o izmenama i dopunama Ustavnog zakona za sprovođenje Ustava Republike Srbije sadržan je u članu 205. Ustava, prema kojem se za sprovođenje promene Ustava donosi Ustavni zakon dvotrećinskom većinom od ukupnog broja narodnih poslanika.

Države, kaže se, mogu naići i na izazove u uspostavljanju novih instituta i konstituisanju novih organa vlasti u vremenu koje je bliže ili dalje od trenutka promene ustava, pa se tada donosi ustavni zakon o izmenama i dopunama ustavnog zakona za sprovođenje ustava u cilju prevazilaženja problema upotrebom ustavom opravdanih procesnih mehanizama.

"O tome postoje uporedni primeri, poput iskustava Crne Gore, Hrvatske i Slovenije", navodi se u obrazloženju i dodaje da je slična  praksa viđena i ranije u Srbiji.

Brnabić je juče odbila predlog opozicije da se beogradski izbori odlože, jer bi time, kako je rekla, bio prekršen Ustav.

Nove konsultacije kod Ane Brnabić zakazane su za sredu.