Politika

Brnabić odbacila predlog opozicije

FoNet, Tanjug | 16. april 2024 | 14:17
Brnabić odbacila predlog opozicije
TANJUG / Jadranka Ilić (STF)

Predsednica Skupštine Ana Brnabić izjavila je danas da je odgovorila opoziciji da je praktično prihvatila sve njihove predloge oko ispunjenja preporuka ODIHR, osim jednog, koji je direktno suprotan Ustavu, da se do daljeg odlože lokalni izbori u Beogradu, zakazani za 2. juna.

"Igraju se mačke i miša, preko noći predaju nove predloge koji nemaju veze sa prethodnim zahtevima. Svaki predlog im je ultimatum", rekla je Brnabić, na konferenciji za novinare, u Skupštini Srbije, odgovarajući na pitanja šta će biti u sredu kad je zakazala nove razgovore u izbornim uslovima.

Ona je, na konferenciji za novinare, rekla da joj je od liste Srbija protiv nasilja stigao novi zahtev, "koji nema veze sa dosadašnjim" - da se dvotrećinskom većinom usvoji ustavni zakon o izmenama i dopunama Ustavnog zakona za sprovođenje Ustava, kojim bi se svi lokalni izbori održali u istom danu 2024. godine, što je neprihvatljivo.

U dokumentu koji je poslat Brnabić, navodi se se Srbija nalazi u složenoj ustavnoj krizi, koja ima svoju međunarodnu dimenziju, te da su izbori u prethodnim godinama sistematski razdvajani termini u kojima se biraju skupštine jedinice lokalne samouprave, te je stoga njihov predlog da se održe svi izbori za jedinice lokalne samouprave u istom danu, 2024. godine.

"Nema veze kad im je vreme, koliko je Ustavom zagarantovan mandat, i mi sad kažemo kad su izbori. Mislim da nije prošlo ni sedam dana kad sam rekla da to neću da prihvatim, i da ako otvorimo presedane tu nema kraja", rekla je ona.

Kako je dodala, za neverovati je što se dešava i kakva je vrhunska neodgovornost opozicije, piše Tanjug.

Ona je navela da je opozicija učestvovala na lokalnim izborima u decembru, da su u gradovima širom Srbije prihvatili mandate, da je vlast počela da radi, a sada želi te mandate da skrati.

"Usudili su se i drznuli da pošalju ovaj predlog ne meni, nego svim građanima Srbije. Nema Ustava, zakona, demokratskih normi i principa. Kako (Dragan) Đilas kaže, tako će biti", kazala je Brnabić i dodala da to što predlažu podrazumeva promenu Ustava.

 

Ona je dodala da je ta grupacija obavestila da su pre četiri dana obavestili OEBS zvanično sa zahtevom da posreduje u nečemu što oni zovu "postpredizborna kriza u Srbiji", a imate ljude koji su bacali "drvlje i kamenje" što je pozvala, kako kaže, više ambasadora u svojstvu posmatrača na prošli sastanak.

Posebno je istakla da je taj zahtev potpisao i Aleksandar Jovanović Ćuta koji je samo par dana pre toga rekao da je ponižavajuće što su ambasadori bili pozvani na sastanak u Skupštini.

Brnabić je pred novinarima ispričala kako je tekao dosadašnji dijalog, kako je pristala na sve zahteve osim prekida izbornih radnji.

Pitala je kako da se nastavi dijalog kad svakog dana dobija nove predloge, ali i potvrdila da poziv na sutrašnji razgovor ostaje, te da će do kraja nedelje biti formirana tela za praćenje implementacije preporuka ODIHR-a.

Na pitanje koliko je ona imala punih mandata i ko je njoj skraćivao mandat, Ana Brnabić je rekla da je ona sama podnosila ostavku kada je mislila da za tim postoji potreba i da su to bile njene lične odluke.

Istakla je da predsednici opština i sada mogu da podnesu ostavke ako žele, ali da Skupština ne sme to zakonom da im naredi.
Brnabić je više puta ponovila da je ovo treći zahtev opozicije koji dobija od petka, te da nije sigurna da li će se sutra pojaviti neki novi predlog.