Politika

Vučić: Ne razumem zašto SAD i Nemačka hoće da se usvoji Rezolucija o Srebrenici

Tanjug | 16. april 2024 | 15:35
Vučić: Ne razumem zašto SAD i Nemačka hoće da se usvoji Rezolucija o Srebrenici
TANJUG / PREDSEDNIŠTVO SRBIJE/ DIMITRIJE GOLL

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da ne razume zašto zemlje kao što su Nemačka i SAD hoće da se usvojili Rezolucija o Srebrenici u UN, jer to, kako je ocenio, duboko deli narode na Balkanu i tako ih vraća u prošlost.

"To je tema koja duboko deli narode na Balkanu. To je tema koja duboko deli čak i ovu zemlju u kojoj se nalazimo. I ja ne mogu da razumem, da je to neko namerno uradio želeći da izazove dodatne konflikte. Razumem ja šta Bošnjaci hoće. Ali ne mogu da razumem šta je to što hoće Nemci, Amerikanci i svi ostali. Sve mi to nije ni malo jasno", rekao je Vučić novinarima govoreći o nacrtu rezolucije o Srebrenici tokom obilaska Sajma privrede u Mostaru.  

Vučić je dodao da je razgovor sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom bio težak i o Kosovu i Metohiji, kao i o Republici Srpskoj.

"Teško, oko svega - i oko Kosova, i oko Republike Srpske, baš teško. Situacija je sve komplikovanija", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara prilikom obilaska Sajma privrede u Mostaru. 

Razgovor sa Plenkovićem

Vučić je rekao i da je, na otvaranju Sajma privrede u Mostaru, razgovarao sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem i poručio da će napadači na hrvatske novinare u Pančevu biti kažnjeni.

"Najpre, ne samo da to osuđujem, već će naši nadležni organi uraditi sve da procesuiraju one koji su tako nešto učinili - to je nedopustivo, to je nedozvoljivo i tako nešto nigde kod nas ne sme da se događa, nigde u regionu", istakao je Vučić.

On je rekao daje imao kratak razgovor sa premijerom Plenkovićem.

"Razgovarali smo i on mi je ukazao na jednu stvar, a neću da govorim o našim primedbama prema drugima kojih naravno ima - koliko hoćete, već o onome šta su primedbe na naš računa. I gledaćemo da ono što je normalno, racionalno, razumno, da ispravljamo i da popravljamo u svakom trenutku", rekao je Vučić.

Vučić je, inače, na otvaranju Sajma privrede u Mostaru, porčio i da se nada da "ćemo imati više iskrenosti u budućnosti, svi jedni prema drugima - u srpsko-hrvatskim i u srpsko-bošnjačkim odnosima".