Politika

Brnabić: I lokalni i beogradski izbori 2. juna

NIN | 18. april 2024 | 12:12
Brnabić: I lokalni i beogradski izbori 2. juna
TANJUG / Jadranka Ilić

Ana Brnabić, predsednica Skupštine Srbije, saopštila je da će lokalni izbori, zajedno sa beogradskim, biti održani 2. juna.

"U konsultacijama sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, odlučili smo da prihvatimo zahtev opozicije grupisane oko SPN-a i koalicije NADA, i da raspišemo sve one izbore kojima je vreme padalo za jul i avgust, zajedno sa beogradskim", rekla je Brnabić na vanrednoj konferenciji za novinare.

Brnabić je istakla da bi to značilo da se o izmenama Zakona o lokalnim izborima raspravlja u plenumu u subotu. Dodala je da očekuje da predlog za izmenu i dopunu Zakona o lokalnim izborima potpiše najveći broj poslanika do sada. 

Ona je rekla da je tako napravljen presedan, za koji ne misli da je dobar, ali da je uverena da za tako nešto postoji dvotrećinska većina u parlamentu i da se Srbija nalazi u veoma teškoj situaciji i pod velikim pritiskom.

"U takvim okolnostima potrebna nam je što veća unutrašnja stabilnost i jedinstvo, što veća politička kohezija i da prekinemo sve podele, koliko možemo. Na taj način dobijamo vreme i energiju da rešavamo te probleme. Da je situacija u kojoj se nalazi Srbija drugačija, i moja odluka bi bila drugačija", rekla je ona.

Rekla je da svoju odluku ne bi nazvala kompromisom. 

"Verujem da će biti mnogo onih koji će reći da su dobili sve što su tražili, da mi reagujemo samo na pritisak, ali ja verujem da je ovo pobeda svih onih koji su pokazali stabilnost. Pokazali smo ozbiljnost i da možemo da radimo zajedno. Tako da, sada očekujem najveću moguću podršku od narodnih poslanika vlasti i opozicije, da zajedno podnesemo izmene i dopune ovog zakona i da zajedno glasamo o tom zakonu. I dalje stojim iza toga da je ovo presedan", istakla je Brnabić.

Upitana o tome ko je doneo odluku, Brnabić je odgovorila da je to, nakon brojnih kosultacija sa predsednikom Srbije, bila njena odluka. 

Brnabić je rekla i da će vlast nastaviti da se bavi primenama preporuka ODIHR-a "nesmanjenom dinamikom" i da oko toga postoji konsenzus. Istakla je da je skupštinska služba jutros razgovarala sa svim poslaničkim grupama o formiranju radnog tela o sprovođenju preporuka ODIHR-a, da se rad na preporukama nastavlja, kao i da će radno telo za reviziju biračkog spiska biti inkluzivno.

"Medijska scena, ni od toga ne odustajem. Možemo da pozovemo i vašu kuću i javni servis i da razgovaramo", rekla je Brnabić na konferenciji za novinare na pitanje novinarke N1 o primeni preporuka.

Na pitanje o ljudima koji su menjali prebivališta, Brnabić je rekla da je to jedan o zakona o kojima treba da raspravlja radno telo, a da li će to biti promenjeno pre beogradskih izbora, ne zavisi od nje.

Podsetimo, juče je bio održan četvrti sastanak parlamentarne stranke vladajuće većine i opozicije o izbornim uslovima i preporukama Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).