Politika

Pahor priprema predlog za dijalog Beograda i Prištine

Tanjug | 27. april 2024 | 16:07
Pahor priprema predlog za dijalog Beograda i Prištine
PROFIMEDIA / Vondrouš Roman / ČTK

Bivši predsednik Slovenije Borut Pahor saopštio je da priprema nacrt za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, koji kako je naveo, želi da prvo usaglasi sa visokim komesarom EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepom Boreljom.

"Bivši predsednik Pahor priprema nacrt i okosnicu za nastavak dijaloga, ali želi da ga prvo usaglasi sa visokim predstavnikom za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepom Boreljom i državama članicama EU, posebno sa zemljama Kvinte", navodi se na njegovom profilu na platformi X.

Dodaje se da Pahor neće odgovarati na novinarska pitanja i zahteve za intervjue koje dobija u iščekivanju uloge kandidata za specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja.

Bivši predsednik Slovenije je na kraju međunarodne konferencije "Prijatelji Zapadnog Balkana", koju je organizovao 18. i 19 aprila, u Ljubljani, na kojoj je prisustvovao i Miroslav Lajčak, ponovio da želi da se kandiduje za mesto specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine.

Lajčak će na tom mestu ostati do septembra, kada preuzima funkciju ambasadora EU u Švajcarskoj.