Politika

PSG: Članstvo Srbije u EU u potpunosti zaustavljeno

FoNet | 9. maj 2024 | 15:35 >> 9. maj 2024 | 15:36
PSG: Članstvo Srbije u EU u potpunosti zaustavljeno
PROFIMEDIA / Kirill Makarov / Panthermedia

Pokret slobodnih građana (PSG) čestitao je danas građanima Srbije Dan Evrope i Dan pobede nad fašizmom, kojima se obeležavaju dva događaja koja su, kako se navodi u saopštenju tog pokreta, ključno uticala na ujedinjenje država Evrope u Evropsku uniju, gde je mesto i Srbiji.

"Nažalost, članstvo Srbije u Evropskoj uniji je u potpunosti zaustavljeno jer vladajuća Srpska napredna stranka nikada neće sprovesti neophodne reforme iz oblasti vladavine prava i slobode medija zbog toga što bi takve reforme neminovno dovele do njihovog pada s vlasti, a za većinu njihovih funkcionera i do krivičnih postupaka", ističu iz PSG.

Dodaju da je simbolično na Dan Evrope glavni grad Srbije "umesto zastavama Evropske unije, okićen zastavama autorkatske Kine",

"Sistem vrednosti kome pripada Aleksandar Vučić je nedemokratski, autokratski i centralistički, sve suprotno onome što predstavlja Evropska unija. Režim Aleksandra Vučića se, takođe, svim silama upire da nas stavi na gubitničku stranu u Drugom svetskom ratu, negirajući sve tekovine antifašističke borbe, veličajući kvinsliške formacije i pokušavajući da gradi spomenike onima koji su bili okupatori ili na strani okupatora", navode iz PSG.

Dodaoju da su zato sa koalicionim partnerima sa liste "Biramo Beograd" odlučili da simbolično na današnji dan predaju listu za gradske izbore u Beogradu.

"I otpočnemo kampanju za oslobođenje našeg glavnog grada, kao prvu u nizu pobeda kojom ćemo vratiti demokratiju u Srbiju. Izabrali smo da se borimo za Beograd i Srbiju u kojima su na prvom mestu vrednosti ujedinjene Evrope, slobode i antifašizma", poručili su iz PSG.