Svet

Hotel u Beogradu, tri granice i pogrešan potez na Fejsbuku: Kako je uhvaćen ubica devojčice iz Severne Makedonije

Sara Nikolić | 6. decembar 2023 | 12:37
Hotel u Beogradu, tri granice i pogrešan potez na Fejsbuku: Kako je uhvaćen ubica devojčice iz Severne Makedonije
EPA / EFE/GEORGI LICOVSKI

Ubrzo nakon ubistva maloletne Vanje Đorđevske, glavnoosumnjičeni za njeno ubistvo i otmicu Ljupčo Palevski, pobegao je iz Severne Makedonije. Begunac je prvo prošao kroz Srbiju, zatim je otišao u Bugarsku, pa u Tursku, gde se njegov beg završava hapšenjem. Osumnjičenog je u Beograd 30. novembra prevezao njegov advokat, pod tvrdnjom njegovog klijenta da u Srbiji ima zakazan lekarski pregled, prenela je makedonska agencija Telma. 

Kako navode makedonski zvaničnici, advokat je "škodom superb" Palevskog odvezao jednog hotela u Beogradu, gde ga je ostavio. Nakon toga, džipom “land rover” osumnjičeni je prevezen od Beograda, preko graničnog prelaza Gradina, do Bugarske, a zatim do Turske. Čovek koji ga je vozio, Stefan Dimkovski iz Strumice, uhapšen je na graničnom prelazu Dojran, pri ulasku u Severnu Makedoniju, prenosi makedonska Telma. Prema pisanju agencije, on je na svom Fejsbuk profilu objavljivao slike sa rute kojom je prevozio Palevskog, na osnovu čega su, između ostalog, locirani. 

Prema rečima ministra unutrašnjih poslova Severne Makedonije, Olivera Spasovskog, Palevski odlazi u turski grad Balikešir. Tada makedonski službenici odeljenja za međunarodnu policijsku saradnju stupaju u kontakt sa svojim operativnim izvorom, koji je za vrlo kratko vreme dao povratnu informaciju da se osumnjičeni nalazi u ovom mestu. 

"Njegove namere bile su da iz Balikešira ode u Istanbul. Turske kolege uhapsile su ga dok je išao peške jednim od autoputeva između Balikešira i Istanbula", rekao je Spasovski i dodao: 

"Naše je završeno, a postupak za određivanje ekstradicionog pritvora produžava po proceduri, po zahtevu ministarstva pravde, sve dok ta osoba ne bude sprovedena u našu državu i zatim izvedena pred lice pravde".

Policija je pronašla i dva pištolja u okolini Skoplja koji se povezuju sa ubistvom devojčice, a nađen je i Vanjin mobilni telefon, prenela je Telma.

Dva ubistva, pet osumnjičenih

Inače, prethodno je Ministarstvo unutrašnjih poslova Severne Makedonije raspisalo međunarodnu poternicu za Palevskim, koji je osumnjičen za ubistvo i otmicu četrnaestogodišnjakinje iz Skoplja, 27. novembra i 74-godišnjeg Pančeta Žežovskog iz Velesa, 22. novembra. 

Kako ističe Spasovski, završena je i krivična prijava protiv osumnjičenih na 100 stranica, koja je predata tužilaštvu. Njome je obuhvaćeno pet osoba, od kojih jedna za otmicu i ubistvo, troje za otmicu i saučesništvo u ubistvu i jedna za pomaganje. Među osumnjičenima za Vanjino ubistvo i otmicu je i njen otac, Aleksandar Đorđevski, kome je u ponedeljak određen pritvor od 48 sati. 

Pritvor je određen i za još trojicu osumnjičenih za ubistvo maloletne devojčice i Žežovskog. Osumnjičeni u izjavama tvrde da je Đorđevski obavestio Palevskog kada će Vanja napustiti svoj dom i uputiti se u školu. Vanja je kidnapovana u ponedeljak 27. novembra ujutru oko 7.30, a prema izjavama osumnjičenih, od kojih je jedan bio svedok samog čina, ubijena je istog dana oko 10 sati.

Kao motiv otmice i ubistva navodi se koristoljublje. Član porodice bio je umešao kao organizator kako bi iznudio novac od majke ubijene devojčice, ranije je rekao Spasovski.

Maloletna devojčica je ubijena na brutalan način, hicem iz pištolja, dok su joj ruke i noge bile vezane, a glavni tužilac Gavrilo Bubevski, dodao je da je stavljena u vreću za spavanje i tako odneta na lokaciju na kojoj je ubijena i zakopana. Kako prenosi Beta, njeno telo pronađeno je u ataru sela Brazda na periferiji Skoplja, gde se nalazio i zapaljeni automobil "sitroen", koji je korišćen za njenu otmicu. Vlasnik automobila je ubijeni Žežovski, koji je prema istrazi ubijen zbog duga od 500 evra. 

"Jedna od najvećih tragedija u našoj zemlji"

Na ovom slučaju koji je makedonsku javnost digao na noge, bilo je angažovano na stotine policajaca. Odgovornost i maksimalne kazne za počinioce zatražio je makedonski ministar pravde, Krenar Loga.

"Ovo je jedna od najvećih tragedija u našoj zemlji jer su dva života nemilosrdno odneta. Odgovornost i maksimalne kazne za počinioce", napisao je Loga.

EPA/Georgi Licovski
EPA / Georgi Licovski

U ponedeljak je u OŠ "Johan Hajnrih Pestaloci" otvorena knjiga žalosti povodom smrti maloletne devojčice, prenosi MIA.  Rukovodstvo škole, koju je pohađala ubijena devojčica, istovremeno je organizovalo i nekoliko psihologa sa ciljem da se učenicima i drugovima ubijene devojčice pruži podrška da lakše prebrode taj tragični događaj, preneo je portal A1on. 

Inače, prema pisanju makedonskih medija za otmicu i ubistvo Krivičnim zakonom Severne Makedonije predviđena kazna u trajanju od najmanje 10 godina do doživotne robije.

Peticija pod nazivom "Smrtna kazna za Vanjine ubice" se sada deli na društvenim mrežama, a istovremeno sa svih strana dolaze pozivi na najstrože kažnjavanje počinilaca, prenosi RTS. Tražeći pravdu, građani Severne Makedonije kažu da je i doživotni zatvor za počinioce premala kazna.