Svet

Tramp ubedljivo pobedio u Ajovi, ali da li se trka, zapravo, vodi za drugo mesto

Sara Nikolić | 18. januar 2024 | 09:57
Tramp ubedljivo pobedio u Ajovi, ali da li se trka, zapravo, vodi za drugo mesto
TANJUG / AP / Andrew Harnik

Nekadašnji američki predsednik, Donald Tramp, odneo je ubedljivu i brzu pobedu na prvim unutarstranačkim izborima republikanaca u Ajovi, takozvanim kokusima, čime je zvanično počela trka za predsedničke izbore 2024. godine. Ono što je, međutim, glavno pitanje je da li će sudovi uopšte dozvoliti Trampu da bude predsednički kandidat, odnosno da li se stvarna trka vodi za drugo mesto, između Rona Desantisa i Niki Hejli.

Ubedljivi favorit iz redova republikanaca osvojio je nešto više od 50 odsto glasova, premda se, uzimajući u obzir istraživanja javnog mnjenja, ovakav rezultat mogao i naslutiti. Stoga, glavno pitanje bilo je ko će zauzeti drugo mesto, odnosno ko će ostati alternativa Trampu za republikansku predsedničku nominaciju.

Tesna borba vodila se između guvernera Floride Rona Desantisa i bivše američke ambasadorke pri Ujedinjenim nacijama, Niki Hejli. Na kraju je, odmah iza Trampa, mada sa daleko manje osvojenih glasova, bio Desantis sa 21,4 odsto. Hejli je na trećem mestu sa 19,1 odsto. Poslednji republikanski kandidat, preduzetnik Vivek Ramasvami, odmah po objavljivanju rezultata odustao je od svoje kandidature i dao podršku Trampu. Osvojio je 7,7 odsto glasova. Takođe se povukao i bivši guverner Arkanzasa, Asa Hačinson.

"Hvala Ajova, sve vas volim!", izjavio je nekadašnji predsednik nakon pobede na izborima na koje je izašlo više od 60 odsto registrovanih birača iz redova republikanske stranke. Uz to, poručio je da će u "novembru biti velika noć, kada ćemo vratiti našu zemlju". 

Ubedljiva pobeda u Ajovi dobar je pokazatelj Trampovog uticaja unutar Republikanske partije koji je značajno porastao u proteklih osam godina i dodatno povećala sumnje da će bilo ko od njegovih stranačkih rivala moći ozbiljno da ugrozi njegove izglede za republikansku predsedničku nominaciju. 

Nakon rezultata iz Ajove, američki predsednik Džo Bajden poručio je naciji da će izbori 2024. godine biti "Vi i ja protiv ekstremnih republikanca, pristalica Trampove doktrine "Učinimo Ameriku ponovo velikom". 

Ipak, uprkos tome što se Trampova pobeda mogla predvideti, ipak je bilo i pojedinih iznenađenja, zbog kojih bi borba za republikansku nominaciju u okviru unustarstranačkih izbora republikanaca, koja će se nastaviti u Nju Hempširu, mogla da bude zanimljiva. 

Kada je u pitanju Tramp, pravila ne važe

Uspeh nekadašnjeg predsednika u Ajovi bio je samo podsetnik da kada je u pitanju Tramp, pravila ne važe. Naime, on je utrošio malo vremena na kampanju u Ajovi, nije učestvovao ni u jednoj od debata, a gotovo čitavu prošlu godinu proveo je izbegavajući pravne probleme sa kojima se i dalje suočava.

Ali, uprkos svemu, ocenjuje Gardijan, brzina kojom je bivši predsednik osvojio Ajovu, ukazuje na lak put koji ga očekuje na sledećim predizborima u Nju Hempširu, a verovatno i do republikanske predsedničke nominacije.

No, treba imati u vidu da ono što bi moglo da ga košta kandidature, jeste činjenica da se Tramp trenutno suočava sa četiri optužnice koje sadrže ukupno 91 tačku. Dodatnu prepreku predstavlja i i odluka suda u Koloradu da je Tramp učestvovao u pobuni tokom demonstracija u Vašingtonu 6. januara 2021, kada su njegove pristalice upale u zgradu Kongresa. Zbog toga u ovoj državi Tramp ne može da bude kandidat. Istu odluku doneo je i sud u Mejnu, a slične optužbe razmatra još nekoliko federalnih država. Međutim, konačnu odluku o tome verovatno će doneti Vrhovni sud SAD koji je prihvatio da razmatra Trampovu žalbu.

TANJUG / AP  / Andrew Harnik
TANJUG / AP / Andrew Harnik

Uprkos tome što je vlasnik imperije ubedljiv favorit, njegovi stranački rivali Desantis i Hejli ne odustaju od kandidature, te se tesna trka za drugo mesto, odnosno alternativu nekadašnjem predsedniku, nastavlja. Napori koje je Desantis ulagao u Ajovi očito su se isplatili, mada, Hejli se poslednjih nedelja više fokusirala na kampanju u Nju Hempširu, zbog čega ankete pokazuju da bivša ambasadorka pri UN u ovoj državi ima mnogo bolje izglede. 

Opisavši svoju kandidaturu kao "nadu za budućnost zemlje", Desantis je zahvalio pristalicama koje su ga podržale. "Imamo puno posla, ali mogu vam reći ovo, kao sledeći predsednik Sjedinjenih Država, učiniti ću sve da posao za ovu zemlju bude obavljen", rekao je Desantis. 

Činilo se da Trampova pobeda nije pokolebala ni Hejli, koja je sebe smatra "novom generacijom konzervativnog vođstva". "Kada pogledate koliko nam dobro ide u Nju Hempširu, u Južnoj Karolini i šire, mogu sa sigurnošću da kažem da je Ajova večeras ove republikanske predizbore učinila trkom za dve osobe", poručila je Hejli, prenosi VOA.

Da li rezultati u Ajovi mogu da naslute konačnog pobednika?

Ishod izbora u Ajovi odražava prvu sliku podrške predsedničkim kandidatima. Ukoliko neki od njih ne prođu dobro u ovoj državi, ponekad se odluče da odustanu od kandidature, što su ove godine uradili Ramasvami i Hačinson.

No, ova američka država nije uvek pouzdan pokazatelj kakvu nacionalnu podršku kandidati zaista uživaju, a upravo je Tramp je najbolji dokaz za to, budući da je 2016. godine bio na drugom mestu. Ni pobednici iz 2012. i 2008. nisu dobili republikansku partijsku nominaciju. Štaviše, Džordž V. Buš je poslednji republikanski predsednik koji je pobedio u Ajovi, a potom osvojio i nominaciju. 

Ipak, prema pisanju BBC-a, Trampova pobeda u Ajovi, izuzetna je u širem kontekstu moderne američke politike, zbog toga što je njegov prvi predsednički mandat završen pod oblakom kontroverzi. Pred bivšim predsednikom se neprestano nižu i pravni izazovi koji, za sada, ne umanjuju njegovu popularnost. 

Mnogi koji glasaju za Trampa optužnice protiv njega smatraju političkim progonom. Otprilike tri četvrtine građana Ajove koji su odgovorili na AP-ovu anketu, reklo je da su optužbe protiv Trampa političko podrivanje bivšeg predsednika, a ne legitimni pokušaji da se istraže sporna pitanja.

"Bog nas je pozvao da ovo uradimo da bismo podržali Trampa", rekao je 64-godišnji Dejvid Lejdž na Trampovoj pobedničkoj zabavi, prenosi AP. 

U Demokratskoj stranci se stranački predizbori za predsedničkog kandidata ove godine održavaju drugačije. Birači iz Ajove će glasove slati poštom i biće prebrojani 5. marta.