Svet

Iranski ministar: Ono što se dogodilo nije bio napad, oružje je ličilo na dečje igračke, ne planiramo odgovor

Tanjug | 20. april 2024 | 13:06
Iranski ministar: Ono što se dogodilo nije bio napad, oružje je ličilo na dečje igračke, ne planiramo odgovor
EPA / WAEL HAMZEH

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahjan u intervjuu za En-Bi-Si (NBC) odbio je da prizna da Izrael stoji iza napada na Iran koji je izveden u petak i dodao da je oružje koje je korišćeno u tom napadu "više ličilo na dečje igračke nego na dronove".

"Ono što se dogodilo nije bio napad", rekao je Amir-Abdolahjan u Njujorku, gde je prisustvovao sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Amir-Abdolahjan je istakao da Iran ne planira da odgovori ako Izrael ne izvrši značajan napad.

Iranski šef diplomatije je, međutim, upozorio da će, ako Izrael napadne Iran, odgovor biti brz i snažan.

Naveo je da je cilj napada Irana na Izrael 13. aprila bio "upozorenje" i dodao da je Iran mogao da pogodi Haifu, Tel Aviv i sve izraelske luke, ali je hteo samo da upozori Izrael i da izbegne civilne žrtve.

U napadu Izraela na iranski konzulat u Damasku 1. aprila poginula su dva generala i pet oficira Korpusa iranske revolucionarne garde, a Iran je odgovorio 12 dana kasnije, pokrenuvši napad na Izrael sa više od 300 projektila i dronova.

Taj napad nije prouzrokovao značajnu štetu, a gotovo sve rakete i dronove presrele su izraelske, američke i druge savezničke snage.

U petak je izveden napad na vojni aerodrom u blizini grada Isfahana u centralnom Iranu, a iranski mediji javili su da su iznad Isfahana oborena tri drona.

Neimenovani američki zvaničnici rekli su američkim medijima da je Izrael izveo napad u Iranu.