Svet

Kurti najavio legalizaciju istopolnih brakova u maju

Beta | 26. april 2024 | 12:52
Kurti najavio legalizaciju istopolnih brakova u maju
PROFIMEDIA / Armend NIMANI / AFP / Profimedia

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je u Berlinu da će Kosovo ispuniti sve uslove da postane članica Saveta Evrope i da će u maju legalizovati istopolne zajednice i raditi na tome da izađe u susret pravima i potrebama manjinskih etničkih zajednica, uključujući i srpsku manjinu.

"Kosovo će se potruditi da uskoro postane druga država na Zapadnom Balkanu, posle Crne Gore, koja svojim građanima garantuje pravo na istopolno životno partnerstvo. Naporno ćemo raditi na tome da to prođemo u bliskoj budućnosti", rekao je Kurti u nemačkom Bundestagu.

On je na marginama jučerašnjeg skupa, koji je povodom 75. godišnjice osnivanja Saveta Evrope organizovala nemačka vladajuća socijaldemokratska SPD, za portal Euractiv Nemačka rekao da za razliku od 2022. godine, sada ima podršku većine poslanika svoje partije Samoopredeljenje da se o legalizaciji istopolnih zajednica glasa u maju.

Kurti je izrazio uverenje da će predlog biti usvojen u parlamentu, iako još mora da ubedi jedanaest poslanika opozicije da za njega glasaju. Dodao je da je odluka o sednici Vlade o tom pitanju već usvojena.

Kosovski premijer je rekao da je ulazak u Savet Evrope prvi korak ka ulasku u Evropsku uniju.