Svet

Domovinski pokret i dalje protiv koalicije sa SDSS

FoNet | 26. april 2024 | 18:20
Domovinski pokret i dalje protiv koalicije sa SDSS
TANJUG / FOTO HINA / DENIS CERIĆ (HO)

Desničarski Domovinski pokret objavio je kako i dalje čvrsto stoji na pregovaračkim pozicijama, poručivši kako Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) ne može biti deo vlasti i da se od načela ne odustaje.

Ta stranka je, kako navodi agencija Hina, istovremeno demantovala tvrdnje u medijima o unutarstranačkim podelama.

"Čvrsto kao stena i dalje stojimo na našim pregovaračkim pozicijama: SDSS ne može biti deo vlasti. Od načela se ne odustaje", navodi se u objavi Domovinskog pokreta na Fejsbuku.

Objavu su potpisali predsednik DP Ivan Penava, zamenik predsednika stranke Mario Radić, generalni sekretar Josip Dabro i politički sekretar Damir Barna, uz zajedničku fotografiju pored spomen-krsta u Vukovaru.

Klub poslanika nacionalnih manjina nakon jučerašnjeg sastanka odlučio je da podrži Gordana Jandrokovića koga je Hrvatska demokratsa zajednica kandoidaovala za predsednika Hrvatskog sabora.

Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, na pitanje o protivljenju Domovinskog pokreta da SDSS učestvuje u vlasti, za RTL odgovorio je: "Sve dalje korake ćemo, verujem, rešiti u razgovorima idućih dana, u pregovorima s potencijalnim mandatarom i koalicionim partnerima", podseća Hina.

Predsednik HDZ i aktuelni premijer odlazeće vlade Andrej Plenković izjavio je ranije danas da "nema novih momenata u pregovorima HDZ sa Domovinskim pokretom oko sastavljanja parlamentarne većine" i najavio da se razgovori nastavljaju iduće sedmice.

Domovinski pokret je na parlamentarnim izborima osvojio 14 mandata i jedna je od stranaka koja može presudno uticati na sastav buduće parlametarne većine u Hrvatskom saboru, na koju računa HDZ.