Svet

Ubedljiva pobeda opozicije u Severnoj Makedoniji i na predsedničkim i na parlamentarnim izborima

NIN, agencije | 9. maj 2024 | 08:12
Ubedljiva pobeda opozicije u Severnoj Makedoniji i na predsedničkim i na parlamentarnim izborima
TANJUG / AP / Boris Grdanoski

Opoziciona stranka VMRO-DPMNE, prema prvim preliminarnim rezultatima parlamentarnih izbora u Severnoj Makedoniji, ubedljivo vodi u odnosu vladajuće socijaldemokrate (SDSM), a i kandidatkinja VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska-Davkova u znatnoj je prednosti u drugom krugu predsedničkih izbora u odnosu na aktuelnog predsednika Stevu Pendarovskog.

Prema podacima Državne izborne komisije, na osnovu 99,8 odsto prebrojanih glasova, kandidatkinja koalicije "Tvoja Makedonija - VMRO-DPMNE" Gordana Siljanovska-Davkova osvojila je 65,14 odsto glasova (560.170), dok je Pendarovski, kandidat koalicije "Za evropsku budućnost - SDSM" osvojio 29,25 odsto (251.541) glasova.

Na parlamentarnim izborima, na osnovu 99,27 odsto prebrojanih glasova, VMRO-DPMNE osvojio je 43,23 odsto glasova (431.251), a koalicija SDSM 15,36 odsto, odnosno 153.250 glasova. Koalicija "Evropski front" uzela je 13,78 odsto, VLEN 10,72 odsto, Levica 6,75, Pokret ZNAM 5,57 odsto. Tako će u parlamentu sa 120 mesta VMRO-DPMNE imati 58 poslanika, "Evropski front" 19, SDSM 18, VLEN 13, Levica 6 i ZNAM 6 mandata.

Predsednik DIK Aleksandar Daštevski ocenio je na konferenciji za novinare nakon zatvaranja biračkih mesta da su dvostruki izbori - drugi krug predsedničkih i parlamentarni, bili fer i demokratski i da su sprovedeni uspešno i profesionalno.

Prema njegovim rečima, to su potvrdile i međunarodne i domaće organizacije koje su posmatrale izbore.

Aktuelni makedonski predsednik i predsednički kandidat socijaldemokrata Stevo Pendarovski priznao je poraz u drugom krugu predsedničkih izbora i čestitao protivkandidatkinji Gordani Siljanovskoj-Davkovoj.

TANJUG / AP / Boris Grdanoski
TANJUG / AP / Boris Grdanoski Gordana Siljanovska Davkova

"Rezultati su jasni i ne nameravam da ih elaboriram. Prema dosadašnjim rezultatima, čestitam pobednicima i želim im uspešan rad u narednih četiri-pet godina. Moj koncept multietničke Makedonije danas nije dobio većinsku podršku građana. Uveren sam da samo takva Makedonija može biti prosperitetna i demokratska država“, rekao je Pendarovski, javlja Makedonska radio-televizija.

Pendarovski je ocenio da nije čista savest onih koji nisu glasali na predsedničkim izborima i odlučili da ih bojkotuju.

Davkova je u prvom obraćanju poručila da će biti predsednik svih građana bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

"Nijedan predsednik ne može da traži jedinstvo ako se drži samo partijskih principa", rekla je Siljanovska Davkova.

Istakla je da će njena vrata uvek biti otvorena za sve građane i da će ispuniti sve obećano u predizbornoj kampanji, počev od narodnih kancelarija, preko obraćanja parlamentu, Sudskog saveta, Ustavnog suda i Saveta bezbednosti, a sve u skladu sa svojom strukom.

"Moramo da pokušamo da pomažemo jedni drugima, da počnemo da se razumemo, da ne posežemo za vetom, već da posegnemo za podrškom", rekla je Siljanovska Davkova. Istakla je da njeni putevi prvo vode na Balkan, ali i da neće izostaviti ni Brisel. Braniće, poručila je državne i nacionalne interese države.

Čestitku Gordani Siljanovskoj Davkovoj uputili su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i mađarski premijer VIktor Orban.