Društvo

Majke Srebrenice: Pretnje Vučića ozbiljno shvatiti i hitno rasporediti NATO snage na granici

Beta | 30. april 2024 | 17:32
Majke Srebrenice: Pretnje Vučića ozbiljno shvatiti i hitno rasporediti NATO snage na granici
PROFIMEDIA / AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Udruženje Majke Srebrenice danas je pozvalo sve predstavnike međunarodne zajednice da "najozbiljnije shvate pretnje" predsednika Srbije Aleksandra Vučića i da hitno rasporede NATO snage na granici Bosne i Hercegovine i Srbije.

"Sama najava predsednika Srbije o 'otvaranju' nečeg je poziv garantima mira u Bosni i Hercegovini da zaštite mir. Predsednik Srbije je osoba koja je javno zapretila 'za jednog Srbina ubićemo sto Muslimana' i izjave takve osobe moraju biti ozbiljno shvaćene", navele su Majke Srebrenice na Iksu.

 

 

Vučić je u utorak ponovio da će usvajanje rezolucije u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija kojom bi 11. jul bio proglašen Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici "otvoriti Pandorinu kutiju bez presedana".

Mediji u BiH navode da su Majke Srebrenice uputile pismo brojnim međunarodnim organizacijama, među kojima su NATO, EUFOR, Savet za sprovođenje mira (PIC) i Kancelarija visokog predstavnika (OHR), navodeći da "svaka pretnja miru predstavlja ozbiljno kršenje" Dejtonskog sporazuma.

"Pitamo se šta znači otvaranje Pandorine kutije? Otvaranje plana 'Srpskog sveta' sa oružjem dobijenim od Rusije i Kine? Znači li to novi rat ili nastavak neostvarenih snova predsednika Srbije iz 1990-ih?", pitale su Majke Srebrenice u pismu.