Politika

"Zar treba da se plašimo svakog Bajrama, Božića ili Uskrsa": Kuvanje tenzija u Novom Pazaru

Nedeljko Čolić, Filip Đorđević | 17. april 2024 | 17:57
"Zar treba da se plašimo svakog Bajrama, Božića ili Uskrsa": Kuvanje tenzija u Novom Pazaru
PROFIMEDIA / Medin Halilovic/AFP

Novopazarsko naselje Šestovo, koje je pretežno naseljno Srbima, našlo se u žiži javnosti posle navoda da se u njemu na Ramazanski bajram dogodio provokativan skup. I dok je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću upućeno otvoreno pismo novopazarskih Srba, u kom se izražava zabrinutost "zbog namere da se isprovociraju meštani Šestova", druga tumačenja govore da je ovakva proslava Ramazanskog bajrama reakcija na sličnu proslavu Badnjeg dana.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac prilikom posete naselju Šestovo, zajedno sa svojim pomoćnikom Vladimirom Marinkovićem, istakao je da je taj grad "uvek bio primer zajedničkog života Bošnjaka i Srba, te da je to vekovna tradicija, na koju se ponosi. A u sličnom tonu za NIN je govorio i Rasim Ljajić, predsednik Socijaldemokratske partije Srbije i dugogodišnji ministar u Vladi Srbije, koji je istakao da se radi o nepotrebnim i opasnim događajima.

"Zar sada moramo da se plašimo svakog novog Bajrama, svakog novog Uskrsa, svakog novog Božića?", zapitao je Ljajić.

U otvorenom pismu koje je upućeno Vučiću, govori se da je velika kolona kamiona, šlepera, automobila i kvadova blokirala saobraćaj u pretežno srpskom naselju Šestovo. Tokom proslave praznika, okupljeni su, kako se dodaje, mahali zastavama Turske, Palestine, sandžačkim zastavama, uz povike “Alahu ekber”, “Ovo je Sandžak”, “Živela Sandžačka republika”, bacane su baklje prema kasarni, a sve, kako se navodi, "sa namerom da se isprovociraju meštani naselja Šestovo".

U pismu stoji i da je ta proslava održana na mestu na kom se godinama proslavlja Badnji dan, a da se radi o mogućem "odgovoru" na sličan skup, sugerisao je i sam Vučić, koji je rekao da proslava "Srbima nije bilo najpametnij" što su ga slavili "uz najveći vatromet ikada", ali je i dodao da "oni nikada nisu ušli u bošnjačko naselje. Dodao je i da se "mora sačuvati mir sa našom bošnjačkom braćom", koja, kako je objasnio, "nisu kriva nizašta, već su primorana da slušaju propagandu iz Sarajeva".

Policija je u vezi sa događajem koji se odigrao na Badnji dan, uhapsila četvoricu mladića zbog sumnje da su izvršili krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti. Oni su, prilikom proslave, pevali “Božić je, pucaj u džamije”, kako prenosi pazarski Radio Sto plus.

"Pokušaj čečenizacije Sandžaka"

Novopazarske nevladine organizacije “Urban In” i “Forum 10” osudile su, kako su navele, neprimereno i neadekvatno proslavljanje Ramazanskog bajrama. Oni su, takođe, poručili da se mora glasno i kontinuirano suprotstavljati svim oblicima ekstremnog delovanja koji mogu dovesti do nesagledivih posledica po građane Novog Pazara.

“Na žalost, ovaj i drugi ‘međunacionalni incidenti’ kojima svedočimo u poslednjih nekoliko meseci u našem gradu, neodoljivo nas podsećaju na mnoge takve iz vremena devedesetih godina prošlog i, posebno, početkom ovog veka. Izražavamo ozbiljnu bojazan i veliku sumnju da su i ovi incidenti spontani i da nisu ili dogovoreni u Beogradu ili, makar, odobreni od strane trenutnih vladajućih struktura u Beogradu”, navodi se u saopštenju.

Da odnosi Bošnjaka i Srba u novopazarskom kraju nisu izvorno loši, ciljano su hteli da demonstriraju gradonačelnik Biševac i njegov zamenik Marinković kada su zajedno posetili Šestovo.

"Neodgovorni pojedinci ne mogu uneti razdor i netrpeljivost, bez obzira odakle dolaze i kom narodu pripadaju. Verske praznike, kao i do sada, treba proslavljati u skladu sa verom i tradicijom”, naveo je gradonačelnik Novog Pazara.

Međutim, institucije još nisu reagovale, pa se dogodilo ono što i u brojnim drugim slučajevima, nevezano da li su u pitanju neki nacionalni ispadi ili problemi druge prirode na koje one žmure. Ekskluzivno pravo na rešavanje problema pripada predsedniku Srbije, koji je "spreman da razgovara sa obe strane". O tome je u svom otvorenom pismu "Jednog Bošnjaka predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću", sa naslovom "Pokušaj čečenizacije Sandžaka", pisao i Edin Zećirović, predsednik Građanskog pokreta Sandžaka.

TANJUG / Vladimir Šporčić
TANJUG / Vladimir Šporčić

„Da ste vi stvarni i suštinski predsednik Srbije, mi – građani ove države, bismo imali funkcionalne institucije koje reaguju u apsolutno svim situacijama, u skladu sa Ustavom i zakonima ove države, štiteći poredak, slobodu i prava svih građana bez obzira na rasnu, versku i nacionalnu pripadnost“, piše Zećirović.

Područje kontrolisanih tenzija?

Sead Biberović, direktor nevladine organizacije „Urban In“ iz Novog Pazara, kaže za NIN da se umešanost republičkih vlasti u lokalna pitanja u Novom Pazaru dešava već godinama. Cela ovu situacija sa organizovanjem i „hendlovanjem“ incidenata, Biberović naziva politikom "kreiranja područja kontrolisanih tenzija".

„Volim da kažem da je ovaj incident, kao i mnogi raniji, opasan tačno onoliko koliko Beograd dozvoli da bude opasan“, kaže  Biberović.

Međutim, Rasim Ljajić ne veruje da je incident u Novom Pazaru "uvezen", kako mnogi tumače.

"Ovo nikome ne odgovara. Neko je govorio da firma koja je dala te kamione nije iz Novog Pazara. Ja sad to ne znam. Možda neko misli na to kada kaže da je incident uvezen. Politički nije sigurno, jer to nikome ne odgovara, apsolutno nikome. Ja se samo nadam da će ovo biti poslednji put da se na ovakav način proslavlja bilo koji verski praznik. Niti je to verski, ni u duhu hrišćanstva, niti u duhu islama da se praznik proslavlja tako što ćete provocirati ovog drugog. Ni u najgorim vremenima, kada smo imali rat na 110 kilometara od nas se to nije dešavalo", kaže Ljajić.

Nisu samo verski praznici povod za slične ispade, bilo ih je i prilikom slavljenja sportskih ili političkih uspeha u drugim državama, a Biberović tvrdi da njihovo organizovanje ne bi bilo moguće bez „lokalnih političkih pomagača“.

„Uvek je u ovom delu Srbije bilo lokalnih političkih pomagača, odnosno lokalnih političkih faktora koji su uvek bili spremni da poslušaju ono što im vlasti u Beogradu kažu. Nažalost, imamo najservilnije i najveći broj ikada takozvanih bošnjačkih političara i partija koje vrlo verno služe jednom čovekom na vlasti. U suštini svaki politički potez sa bilo koje strane bi trebalo da bude meren odnosom prema građanima i građankama, odnosno koliko je on opasan ili bezopasan za građane. Međutim, nažalost, jedino merilo je postalo politički rejting“, smatra Biberović.

Incidenti koji hrane jedni druge

TANJUG / Aleksandar Nićiforović
TANJUG / Aleksandar Nićiforović Verske praznike treba obeležavati u skladu sa tradicijom, kaže gradonačelnik Nihat Biševac

Bili oni instruirani na neki način ili potpuno spontani, uzrok ovih incidenata ne nastaje sam od sebe. Biberović objašnjava da je incident za vreme Bajrama bio reakcija, odgovor, za ono što se desilo tokom Božića. Međutim, ova reakcija je ipak bila organizovana. 

"I ono oko Božića je na neki način organizovano da isprovocira ovo sad. To su stvari koje hrane jedna drugu. Mislim da je to suština cele priče“, kaže Biberović.

Međutim, kako dodaje, cilj ovakvih incidenata je stvaranje "dozvoljene" tenzije, odnosno skretanje pažnje sa nekih bitnijih i alarmantnijih tema. Potencijalni prijem Kosova u Savet Evrope, donošenje Rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, pa i novi lokalni izbori su pred vratima. U celu problematiku srpske politike kao žleb uleže rešavanje nacionalnih tenzija u Novom Pazaru. Upravo tako objašnjava Biberović ove incidente, kao neku odstupnicu ili plan B, ako ne bude sve krenulo po planu za ovu vlast.

„Sve sa ciljem da bi se beogradskim vlastima, možda nekim ovdašnjim lokalnim političarima i partijama, na neki način obezbedio plan B ili obezbedila odstupnica ako im nešto ne bude išlo na republičkom nivou ili u politici prema Kosovu i tako dalje. Da oni imaju neku odstupnicu da mogu da skrenu većine u Srbiji sa tih pravih, stvarnih problema. Radile su i prethodne vlasti i to, ali dodatno sa ovom vlašću u Beogradu, odnosno sa jednim čovekom na vlasti, imamo taj dodatni momenat - ja supermen natčovek dolećem i spasavam stvar“, kaže Biberović.

Ljajić: Ovo mora da se prekine

PROFIMEDIA / AA/ABACA/Abaca Press
PROFIMEDIA / AA/ABACA/Abaca Press

Ljajić kaže da su ovo vrlo opasna vremena, ne samo u regionu, već i na globalnom nivou.

"Bez obzira na to što će učesnici reći "mi smo to uradili zato što su to uradili oni prvi", nema tu nikakvog ali, nema tu nikakvog opravdanja. Vidimo da jedna iskra može da odvede čitavu stvar u drugom pravcu. Mi koji smo u politici od devedesetih smo imali prilike da vidimo to. Ja ne želim krizu tih godina nipošto, ni za koga. Rekao sam da svako treba da čisti ispred svog dvorišta. Da ovakvi događaji i ovakva dešavanja moraju biti osuđeni, to nikada u Pazaru nije bilo. Ni devedesetih godina ovo nije bilo", kaže Ljajić.

On napominje da Novi Pazar nije poznat po međuetničkim incidentima, objašnjavajući da ih je "svih ovih godina bilo manje nego u Vojvodini koja slovi za oazu demokratije i demokratičnosti", čak i kriznih devedesetih, kada su u regionu besneli ratovi.

"Ovo je prvi put da se tako nešto dešava. Mi smo svi bili zapanjeni kada su ti kamioni za Božić prolazili kroz centar Novog Pazara, niko nije mogao da veruje, niko nije znao šta se dešava. Srećom, incidenata nije bilo. Ovo je sad taj tuk na utuk. Potpuno glupo i potpuno pogrešno. Ovo mora da se prekine i da se proslava i jednih i drugih i trećih vrati tamo gde je i bila. U krugu porodice, da se vrati u okvire normale, da nikoga ne povređuje, da nikoga ne vređa, da se ne inatimo sa tim, da ne koristimo to kao sredstvo potpuno nepotrebnog inata", kaže Ljajić.