Svet

Direktorka obaveštajne službe SAD: Rat u Ukrajini se neće skoro završiti

Tanjug | 2. maj 2024 | 17:19
Direktorka obaveštajne službe SAD: Rat u Ukrajini se neće skoro završiti
TANJUG / AP / Vadim Ghirda Borodyanka

Direktorka Nacionalne obaveštajne službe SAD Avril Hejns ocenila je da se rat u Ukrajini neće uskoro završiti, a da razvoj situacije na domaćem i međunarodnom planu ide u korist ruskog predsednika Vladimira Putina.

Hejns je pred senatskim Odborom za oružane snage rekla da je Rusija intenzivirala udare na ukrajinsku infrastrukturu kako bi umanjila sposobnost Kijeva da razmešta vojsku i naoružanje, usporila vojnu proizvodnju i primorala Ukrajinu da razmotri mogućnost pregovora.

"Putinova rastuća agresivna taktika protiv Ukrajine kao što su udari na ukrajinsku energetsku infrastrukturu, ima za cilj da u Ukrajini stvori utisak da će nastavak borbe samo povećati štetu po Ukrajinu i neće ponuditi put ka pobedi", rekla je Hejns.

Govoreći pred odborom o proceni pretnji po SAD u 2024, ona je rekla da će "ta agresivna taktika verovatno da se nastavi" a "rat se neće skoro završiti".

Hejns je navela da Rusija napreduje na bojnom polju i da bi njene snage uskoro mogle da naprave taktički prodor u Donjecku i Harkovu.