Svet

Plenković tvrdi da nije okrenuo leđa SDS S-u Milorada Pupovca

Tanjug | 5. maj 2024 | 11:00
Plenković tvrdi da nije okrenuo leđa SDS S-u Milorada Pupovca
PROFIMEDIA / Lucian Alecu / Shutterstock Editorial / Profimedia

Predsednik hrvatske Vlade u tehničkom mandatu Andrej Plenković tvrdi da nije okrenuo leđa SDS S-u, da pregovori o formiranju nove parlamentarne većine i vlade traju i uveren je da će, kako kaže, biti pronađena rešenja dobra za sve.

Plenković je sinoć komentarisao napredak u pregovorima o formiranju većine sa Domovinskim pokretom Ivana Penave, rekavši da se i dalje razgovara o svemu te da veruje da će se naći rešenja koja su dobra za sve.

"Stvari idu dobro, imali smo dobre konstruktivne razgovore i dijalog koji je neformalno vođen u petak nakon Dana grada Vukovara, tako da se svi razgovori nastavljaju naredne sedmice", rekao je Plenković novinarima u Puli, gde je prisustvovao svečanom otvaranju obnovljene dvorane Istarskog narodnog pozorišta.

Plenković je rekao da će vladu formirati pobednici i dodao da se ka tome ide, što će, kako je rekao, zadržati političku stabilnost u Hrvatskoj i nastaviti aktivnosti koje smo imali do sada na ekonomskom i socijalnom boljitku svih građana iz svih krajeva Hrvatske.

Na pitanje šta je sa manjinama, konkretno sa SDS S-om Milorada Pupovca, Plenković, koji je lider HDZ, potvrdio je da se i o tome razgovaralo u Vukovaru u petak i da misli da će se, kako je naveo, naći rešenja koja su dobra za sve.

Na pitanje koliku podršku će imati nova parlamentarna većina i ko će je sve činiti, odgovorio je da će podrška biti više nego dovoljna i da HDZ nije okrenuo leđa SDS S-u.

Plenković je rekao da koalicija okupljena oko SDP-a neće formirati ništa, a o insistiranju lidera te stranke Peđe Grbina na osnivanju antikorupcijske postizborne koalicije, dodao je da je IDS odbio da u tome učestvuje, te da je lider te stranke Dalibor Paus izjavio da se tu ne radi o antikorupcijskoj koaliciji, nego o spašavanju Peđe Grbina.

Paus je dan ranije rekao da Grbin tim insistiranjem pokušava da skine odgovornost sa sebe i prebaci krivicu na ostale za loš rezultat predizborne koalicije okupljene oko SDP Rijeka pravde, preneli su hrvatski mediji. 

Pupovac: Danas niko ne treba da bude razočaran

TANJUG / FOTO HINA/ LANA SLIVAR DOMINIĆ
TANJUG / FOTO HINA/ LANA SLIVAR DOMINIĆ

Milorad Pupovac prisustvovao je Vaskršnjoj liturgiji u hramu na zagrebačkom Cvjetnom trgu, a po izlasku okupljenim novinarima se obratio vaskršnjim pozdravom Hristos Vaskrse.

Novinari su ga u glas pitali da li će podržati novu vladu HDZ-a i Domovinskog pokreta, na šta je Pupovac odgovorio sa: Vaistinu Vaskrse. Na insistiranje da kaže šta će bit sa SDS S-om, Pupovac je rekao: "Sve što vas i javnost zanima čućete za koji dan". Na pitanje da li je razočaran, Pupovac je poručio da na današnji dan niko ne bi trebalo da bude razočaran.

"A da li ima li nekih briga koje delimo svi u ovoj zemlji - verovatno ima, ali danas se radujemo", naveo je Pupovac.

Lideri HDZ i Domovinskog pokreta, Andrej Plenković i Ivan Penava, najavili su da će narednih dana biti saopšteni rezultati pregovora njihovih timova o formiranju nove parlamentarne većine i vlade nakon aprilskih izbora.

Jandroković: Neće biti promena manjinskih prava

U Hrvatskoj se ništa neće menjati po pitanju zaštite manjinskih prava, nakon formiranja nove parlamentarne većine i vlade, izjavio je bivši predsednik parlamenta i funkcioner HDZ-a Gordan Jandroković.

Jandroković je to rekao u odgovoru na pitanje medija da li će Samostalna demokratska srpska stranka (SDS S) Milorada Pupovca i dalje biti deo većine. Na direktno pitanje Jandroković je odgovorio: "Glasači su jasno poslali poruku koji smer žele, ali i da će se i dalje nastaviti s politikom prema manjinama u smislu zaštite svih njihovih prava i programa".

Tu se, tvrdi Jandroković, sasvim sigurno ništa neće promeniti, a kako će biti formirana parlamentarna većina, "to ćemo dogovoriti u narednom koraku".

On je istakao napredak u pregovorima između HDZ-a i Domovinskog pokreta u sastavljanju parlamentarne većine i ističe da će već narednih dana biti poznato ko će od poslanika biti deo većine.

"U idućoj sedmici sve će biti jasnije i imaćemo tačne brojeve. Ali sasvim sigurno, većina će biti osigurana", izjavio je Jandroković u Bjelovaru.