Ekonomija

Zak Kas za NIN: AI je spremna i za velika naučna otkrića

Marica Jovanović | 14. februar 2024 | 17:00
Zak Kas za NIN: AI je spremna i za velika naučna otkrića
PROMO / Dawn Bowry

Veštačka inteligencija definitivno je tehnologija koja je obeležila prošlu godinu, a još je sigurnije da će imati važan, možda i radikalan uticaj na budućnost. AI revolucija počela je s javnim predstavljanjem ČetGPT-ja, četbota baziranog na veštačkoj inteligenciji kompanije Open AI. Na njegovom razvoju radio je i Zak Kas, stručnjak za veštačku inteligenciju i jedan od globalnih autoriteta u ovoj oblasti. Kas, koji je u ekskluzivnom intervjuu za NIN pričao o veštačkoj inteligenciji danas i sutra, savetovao je neke od najvećih svetskih kompanija, poput Koka-Kole i Boinga, ali i Belu kuću, te se u globalnoj tehnološkoj zajednici uzima za jednu od najupućenijih osoba u razvoj veštačke inteligencije. Proveo je 14 godina u kompanijama kao što su Figure Eight, Lilt i Open AI, a zatim je sve to napustio...

Gde u ovom momentu vidite najveći uticaj AI, koja je to oblast, i gde će tek biti njena primena i potencijal?

Najdublji uticaj veštačke inteligencije trenutno je očigledan u sektorima kao što su zdravstvo, finansije i potrošačka tehnologija, gde su u velikoj meri poboljšane efikasnost, tačnost i personalizovana iskustva. Međutim, gledajući u budućnost, AI je spremna da bude oslonac za velika naučna otkrića, posebno u oblastima kao što su kvantno računarstvo i nanotehnologija. Ubrzavanjem istraživanja i razvoja, veštačka inteligencija može da razreši složene naučne probleme, dovodeći do inovacija koje su nam ranije bile van domašaja.

Štaviše, od veštačke inteligencije se očekuje da izazove ogroman deflacioni događaj drastičnim smanjenjem troškova u različitim industrijama kroz automatizaciju i optimizaciju, čineći robu i usluge pristupačnijim i dostupnijim. Ovaj deflacioni uticaj, zajedno sa sposobnošću veštačke inteligencije da poboljša produktivnost radnika, obećava budućnost u kojoj se zadovoljstvo poslom može umnogome poboljšati. Automatizacijom svakodnevnih i ponavljajućih zadataka, AI omogućava radnicima da se usredsrede na kreativnije i ispunjenije aspekte svog posla, što dovodi ne samo do veće produktivnosti, već i poboljšanog blagostanja i zadovoljstva poslom. Ovaj dvostruki uticaj veštačke inteligencije, koji podstiče naučni napredak i preoblikuje ekonomski pejzaž, najavljuje transformativnu eru u kojoj se njegov uticaj proteže daleko izvan trenutnih primena, suštinski menjajući način na koji radimo, inoviramo i komuniciramo sa svetom oko nas.

Kako gledate na odnos veštačke inteligencije i čoveka? Da li je AI pokretač ekonomija ili revolucija koja preti mnogim radnim mestima?

AI treba posmatrati kao pokretač ekonomskog i društvenog napretka, koji dopunjuje ljudske sposobnosti, a ne kao nešto što eliminiše poslove. Dok AI automatizuje rutinske zadatke, ona takođe stvara mogućnosti za nove uloge i industrije, naglašavajući važnost razvoja veština i obrazovanja. Fokus treba da bude na korišćenju veštačke inteligencije kako bi se poboljšale ljudske sposobnosti i kvalitet života.

AI deluje kao katalizator ekonomskog rasta podstičući efikasnost, inovacije i stvaranje novih tržišnih prilika. Trenutno, AI doprinosi poboljšanju produktivnosti u različitim sektorima, od proizvodnje do usluga, automatizacijom rutinskih zadataka i unapređenjem procesa donošenja odluka. Očekujem da će AI nastaviti da otključava ekonomsku vrednost podstičući razvoj novih tehnologija i industrija, kao što su autonomna vozila i biotehnologija vođena veštačkom inteligencijom, što će dalje pokretati ekonomski rast i razvoj.

A gde su tu etički standardi?

Uspostavljanje etičkih standarda za veštačku inteligenciju je ključno za obezbeđivanje odgovornog razvoja i upotrebe. Iako povlačenje jasne linije može biti izazov zbog složene, evoluirajuće prirode AI tehnologija, neophodno je pridržavati se principa pravičnosti, transparentnosti, odgovornosti i poštovanja privatnosti. Stalni dijalog među zainteresovanim stranama, uključujući kreatore politike, tehnologe i javnost, neophodan je da bi se rešile etičke dileme i osigurala pravedna raspodela koristi od veštačke inteligencije.

Imajući u vidu da ste jedan od kreatora ČetGPT-ja, možete li reći gde je prevazišao vaša očekivanja, a u kom segmentu niste zadovoljni?

ČetGPT je nadmašio očekivanja u svojoj sposobnosti da razume i generiše tekst sličan čoveku, omogućavajući različite aplikacije - od obrazovanja do korisničke službe. Međutim, postoje oblasti za poboljšanje, kao što je dublje razumevanje konteksta i upravljanje pristrasnostima u generisanom sadržaju. Kontinuirano istraživanje i razvoj usmereni su na rešavanje ovih izazova, unapređenje sposobnosti modela i obezbeđivanje njegove odgovorne upotrebe.

Šta je sledeće i ko je naslednik ČetGPT-ja?

Sledeći korak za AI modele kao što je ČetGPT uključuje unapređenje njihovog razumevanja, zaključivanja i sposobnosti interakcije kako bi se pružili nijansiraniji odgovori koji su svesni konteksta. Naslednik ČetGPT-ja bi verovatno bio napredniji model veštačke inteligencije, koji se zasniva na trenutnim uspesima dok se bavi ograničenjima, možda integrišući multimodalne mogućnosti za razumevanje i generisanje ne samo teksta već i slika, zvuka i videa, nudeći sveobuhvatniji AI asistent.

Šta nam veštačka inteligencija donosi u 2024. u zdravstvu, šta u finansijama i kakva će biti njena primena u oblasti klimatskih promena? To su tri oblasti u kojima su najveća očekivanja.

U sektoru zdravstvene zaštite, veštačka inteligencija nastavlja da revolucioniše personalizovanu medicinu, omogućavajući prilagođene planove lečenja za pojedince na osnovu njihovog genetskog sastava, načina života i faktora životne sredine. Dijagnostički alati vođeni veštačkom inteligencijom postali su precizniji, smanjujući dijagnostičke greške i poboljšavajući ishode pacijenata.

U finansijama, veštačka inteligencija je poboljšala sisteme za otkrivanje prevara, personalizovane finansijske savete i upravljanje rizikom, čineći finansijske usluge sigurnijim i prilagođenim individualnim potrebama.

Kada se bavi klimatskim promenama, AI igra ključnu ulogu u modelovanju klimatskih scenarija, optimizaciji obnovljivih izvora energije i poboljšanju energetske efikasnosti u svim industrijama, doprinoseći globalnim naporima u ublažavanju klimatskih uticaja.

Koliko će biti potrebno znanja i energije da bi celokupna privreda bila održiva i kolika je u tom smislu uloga veštačke inteligencije?

Prelazak na održivu ekonomiju zahteva velika ulaganja u obnovljive izvore energije, kao što su solarna, vetro i hidro električna energija. Uloga veštačke inteligencije u optimizaciji potrošnje i proizvodnje energije ne može se dovoljno istaći. Pametne mreže, sistemi za upravljanje energijom vođeni veštačkom inteligencijom i prediktivno održavanje infrastrukture za obnovljivu energiju smanjuju otpad i povećavaju efikasnost. Tačna količina potrebne energije zavisi od različitih faktora, uključujući tehnološki napredak, političke odluke i globalnu saradnju u smanjenju emisije ugljenika.

Rast IT sektora u Srbiji izuzetan

Izvoz IT usluga iz Srbije dostigao je četiri milijarde evra prošle godine. Gde vidite dodatni potencijal?

Rast IT sektora u Srbiji je izuzetan. Veštačka inteligencija  će preduzetničkim žarištima, poput istočne Evrope, ponuditi priliku da bolje, brže i jeftinije grade mala preduzeća. Očekujem ogroman ekonomski rast u regionu u narednoj deceniji.