Ekonomija

U fokusu Netfliks: Pet događaja koji će obeležiti nedelju pred nama

NIN | 15. april 2024 | 12:25
U fokusu Netfliks: Pet događaja koji će obeležiti nedelju pred nama
EPA / EFE/JUSTIN LANE

Prošlonedeljni podaci o inflaciji u SAD-u su premašili očekivanja drugi mesec zaredom, izazivajući spekulacije među ekonomistima i investitorima o sledećem koraku Federalnih rezervi. Fjučersi na federalne fondove trenutno pokazuju verovatnoću od 45% za smanjenje kamatnih stopa u junu, iako neki analitičari smatraju ovu projekciju preterano optimističnom. Zvaničnici Federalnih rezervi su zadržali oprezan stav u vezi sa mogućim brzim smanjenjem kamatnih stopa, priznajući da inflacija traje duže nego što se očekivalo. Nakon objavljivanja podataka o inflaciji, vrednost američkog dolara je značajno porasla, skočivši preko 1% i dostigavši petomesečni maksimum. S druge strane, Evropska centralna banka (ECB) je naznačila mogućnost smanjenja kamatnih stopa u junu, uz uslov detaljne revizije ekonomskih podataka.

Sezona objava kvartalnih zarada je sada u punom jeku, a ključna imena ove nedelje uključuju Netfliks (NFLX), Unajted Helt (UH) i Goldman Saks (GS), pri čemu će Netfliks verovatno privući svu pažnju zahvaljujući ogromnom rastu cene u poslednjim mesecima. Britanski ekonomski podaci će biti objavljivani tokom cele nedelje, uključujući izveštaje o zaposlenosti i mesečne podatke o inflaciji. Izveštaj o inflaciji je posebno važan jer tržišta raspravljaju kada će Banka Engleske (BoE) smanjiti kamatne stope. Investitori će takođe pažljivo pratiti eskalaciju geopolitičkih tenzija na Bliskom Istoku nakon napada Irana na Izrael, kao i objavljivanje podataka o kineskom bruto domaćem proizvodu (BDP) za prvi kvartal i sastanak Narodne banke Kine.

Novi kvartalni rezultati

Sezona kvartalnih rezultata se ove nedelje zahuktava, uz gigante poput Netflliksa (NFLX), TSMC-a (TSM), Junajted Helt-a (UNH), Prokter end Gambl-a (PG), Goldman Saksa (GS), ASML-a (ASML) i mnogih drugih. Fokus će definitivno biti na Netfliksu, koji objavljuje rezultate u četvrtak nakon zatvaranja tržišta. Analitičari su optimistični u pogledu performansa ove kompanije, očekujući da bi njeno uvođenje jeftinijeg plana sa reklamama i napor da suzbije deljenje naloga mogli da doprinesu boljim rezultatima. Prokter end Gambl, poznat po doslednom povećanju dividendi, nedavno je objavio povećanje kvartalne dividende za 7%, učvršćujući svoju poziciju kao jedne od najboljih dividendnih akcija na Vol Stritu. Izveštaj o poslovanju P end G-a za treći kvartal fiskalne godine očekuje se pre otvaranja tržišta u petak.

Junajted Helt Grupa suočava se sa izazovima u početku godine, sa padom vrednosti akcija od preko 16%. Problemi poput sajber-napada na njegovu jedinicu Čejndž Heltker i razočaravajući nivoi nadoknade za Medikere Advantadž zdravstvene planove doprineli su teškoćama UNH-a, čineći ga jednom od lošijih akcija u Dovn Džons (Dow Jones ) indeksu u 2024. UNH treba da objavi izveštaj o poslovanju za prvi kvartal u utorak pre otvaranja tržišta.

Zapošljavanje i inflacija u Velikoj Britaniji

Nakon još jednog vrućeg CPI izveštaja u SAD-u, podaci o inflaciji će ostati u fokusu objava koje slede ove nedelje, sa fokusom na Veliku Britaniju. Ipak, na dnevnom redu Velike Britanije prvi će biti izveštaj o februarskom zapošljavanju, zakazan za utorak. Zaposlenost u zemlji je opala u periodu od tri meseca do januara, što je podiglo stopu nezaposlenosti na 3,9%. Tržište rada Velike Britanije značajno je usporilo tokom protekle godine usled blage kontrakcije bruto domaćeg proizvoda. Čini se da se ekonomija sada oporavlja, ali se očekuje da će porast broja radnih mesta ostati slab još neko vreme. Sa gledišta inflacije zarada, hlađenje tržišta rada može biti samo dobra vest.

Rast prosečnih nedeljnih zarada je ublažen sa vrhunca od 8,9% godišnje u avgustu prošle godine na 6,1% u januaru, a dalje usporavanje se očekuje i u februaru. Investitori će takođe analizirati najnovije CPI podatke u sredu. Inflacija u Velikoj Britaniji je pala na 3,4% u februaru, a predviđa se još jedan pad i u martu, i to na 3,1%. Očekuje se i da se osnovna cifra ponovo smanji.

Nadolazeći podaci predstavljaju rizik za kurs funte naniže ako budu sugerisali da Banka Engleske ostaje na putu ka smanjenju kamatnih stopa u avgustu, dok se očekivanje za Fedovo smanjenje pomerilo ka septembru. Ako izgledi za inflaciju Velike Britanije nastave da se poboljšavaju, funta bi mogla imati problema da se održi na nivou iznad 1,25 $, a investitori će želeti da vide ili jači oporavak britanske ekonomije ili gubitak zamaha rasta američke ekonomije kako bi odbranili taj nivo.

BDP Kine

Ovo je veoma važna nedelja za ekonomske podatke u Kini, sa maloprodajom, industrijskom proizvodnjom, BDP-om i nezaposlenošću koji stižu u jednom ogromnom paketu istog dana – u utorak. Prošlonedeljno čitanje CPI-a (indeksa potrošačkih cena) druge najveće svetske ekonomije ponovo je naglasilo da bi Kina jasno imala koristi od više stimulansa, s obzirom na inflaciju blizu nule i činjenicu da tržište nekretnina ne pokazuje znake preokreta. Očekuje se da će kvartalni rast BDP-a Kine u odnosu na prethodni kvartal iznositi 1,4%, što je porast u odnosu na 1,0% u kvartalu koji je prethodio.

Međutim, tržišta će se verovatno više fokusirati na godišnju stopu, za koju se očekuje da je usporila sa 5,2% na 4,6%. Očekivano usporavanje godišnjeg rasta BDP-a pripisuje se nekoliko faktora, uključujući dugotrajni pad tržišta nekretnina, rastuće dugove lokalnih vlada i slabu potrošnju u privatnom sektoru. Izgledi su da podaci o martovskoj industrijskoj proizvodnji i maloprodaji takođe neće ostaviti investitore impresioniranim jer se očekuje da su oba usporila u odnosu na godišnji nivo u februaru. Sektor nekretnina i dalje je glavna kočnica rastu Kine, i to će morati da se promeni ako regija želi da ispuni svoj ambiciozan cilj rasta od 5% u 2024. godini. Pitanje ostaje: kada će loše vesti postati dovoljan podsticaj za sprovođenje ozbiljnih akcija vlade i pretvoriti ovo stagnirajuće tržište u zlatnu priliku za investitore?

Maloprodaja u SAD-u

S obzirom na to da je trenutni konsenzus da će Fed zadržati kamatne stope na višem nivou na duži period, ekonomisti će i dalje pažljivo pratiti bilo kakve znake da se otpornost potrošnje u SAD-u smanjuje. Sveža analiza tog trenda dočekaće investitore danas, sa martovskim izveštajem o maloprodaji.

Ekonomisti očekuju da je maloprodaja porasla za 0,4% u martu u odnosu na prethodni mesec, što bi produžilo oporavak viđen u februaru nakon januarskog pada od 1,1%. Druge pokazatelje koje treba pratiti na američkom tržištu su indeks proizvodnje Empire State, takođe zakazan za ponedeljak, broj dozvola za izgradnju, broj započetih nekretnina i industrijsku proizvodnju u utorak, koje će pratiti indeks proizvodnje Feda Filadelfije i nivo prodaje postojećih nekretnina u četvrtak.

Sastanak PBOC

Narodna banka Kine (PBOC) će sledeće nedelje sprovesti sastanak o jednogodišnjoj kamatnoj stopi na srednjoročne kredite, gde će centralna banka verovatno zadržati stopu na trenutnom nivou od 2,50%. Potezi centralne banke nastavljaju da ukazuju na nedostatak urgentnosti za prilagođavanjem kratkoročnih kamatnih stopa, kako se dnevne operacije na otvorenom tržištu uglavnom zadržavaju na skromnim iznosima.

Poboljšanje ključnih aktivnosti Kine i podataka o proizvodnji, uključujući najnovije podatke o industrijskoj proizvodnji i maloprodaji, kao i iznenađujući povratak u teritoriju ekspanzije za zvanični proizvodni indeks PMI (indeks menadžera nabavke), sugerišu manju verovatnoću za popuštanje politike. S druge strane, podrška merama se ne može otpisati u bliskoj budućnosti, imajući u vidu da su nedavni podaci o potrošačkim cenama bili mekši od očekivanih, a PPI ostao u deflaciji, dok Kina i dalje ima problema u sektoru nepokretne imovine.

Nadalje, PBOC je prethodno obećala da će pomoći u konsolidaciji i ekonomskoj obnovi, dok je guverner Pan takođe izjavio da još postoji prostor za smanjenje obavezne rezerve i da centralna banka još uvek ima dovoljno prostora za manevar u monetarnoj politici.

Autori izveštaja su analitičari Tradewin24

 

 

Tagovi