Politika

Abazović: Da sam ja i dalje premijer Crna Gora ne bi glasala protiv članstva Kosova u SE

FoNet | 29. mart 2024 | 12:08
Abazović: Da sam ja i dalje premijer Crna Gora ne bi glasala protiv članstva Kosova u SE
EPA / GEORGI LICOVSKI

Da sam ja i dalje premijer Crne Gore, zvanična Podgorica ne bi glasala protiv članstva Kosova u Savetu Evrope, izjavio je nekadašnji premijer Crne Gore Dritan Abazović za Juronjuz Albanija.

Glasanje crnogorskih poslanika u Odboru za politiku i demokratiju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope protiv Kosova odražava novu realnost većine u toj zemlji, dodao je on.

"Tokom mog mandata, mi smo u potpunosti podržavali Kosovo, ali ovo je nova realnost. To se dešava zato što većinu stvaraju stranke koje ne dele istu viziju, programe i vrednosti. Oni misle da to može da funkcioniše, ja kažem suprotno", predočio je Abazović.

Upitan o nedostatku konkretnih rezultata u dijalogu Kosova i Srbije, Abazović je apelovao na obe strane da budu konkretne.

"Izgubili smo 20 godina, ne možemo da čekamo još 20. Podržavam pronalaženje konačnog sporazuma između Srbije i Kosova i pozivam obe strane, vlade, lidere da sednu zajedno i pronađu rešenje za budućnost onih ljudi koji svoje živote vide u regionu", zaključio je Abazović. 

Još bez odgovora iz vlasti

Pobjeda piše danas i da se vladajući Pokret Evropa sad, premijer Milojko Spajić i ministar inostranih poslova Crne Gore Filip Ivanović nisu se oglasili povodom odluke poslanice Demokratske narodne partije Maje Vukićević da glasa protiv članstva Kosova u Savetu Evrope na sednici Komiteta za politička pitanja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE).

List je uputio zvaničan upit poslaniku PSSE iz redova vlasti Vasilija Čarapića, ali i Spajića i Ivanovića da prokomentarišu protivljenje crnogorske predstavnice učlanjenju Kosova u SE, ali nijedan od njih nije odgovorio.

Umesto njih, oglasili su se ministri Nik Đeljošaj, Fatmir Đeka i Maraš Dukaj, koji su istakli da je glasanje šefice delegacije Crne Gore u PSSE ne samo protivno koalicionom sporazumu, nego direktno ugrožava i proces evropskih integracija.

Đeljošaj je dodao i da je poslanički mandat nezavisan i to ne mora da znači zvaničnu politiku vlade.