Politika

Kurti: Cilj Kosova je članstvo u međunarodnim organizacijama, EU i NATO

Beta | 25. april 2024 | 17:15
Kurti: Cilj Kosova je članstvo u međunarodnim organizacijama, EU i NATO
EPA / EFE/MARTIN DIVISEK

Premijer Kosova Aljbin Kurti je danas u Berlinu izjavio da je cilj Kosova članstvo u međunarodnim organizacijama, EU i NATO-u. On je, tokom posete "Bertelsman fondaciji" kazao da je cilj i unapređenje odnosa Kosova sa Nemačkom i evropskim demokratskim državama.

Kurti je, podsećajući na istoriju 90-ih godina prošlog veka i put mnogih zemalja ka evroatlantskim integracijama i širenju EU, NATO i Saveta Evrope (SE), podvukao da je cilj Kosova članstvo u ovim organizacijama. Ukazao je i na istorijski značaj i "zamah odnosa" Kosova sa Nemačkom i evropskim demokratskim državama".

"Prvi korak smo napravili 2008., kada je Kosovo proglasilo nezavisnost i kada nas je priznala većina demokratija u Evropi", kazao je on.  Kako je naveo, " drugi korak se tiče ujedinjenja sa institucijama koje su stubovi demokratske Evrope".

"Želimo da se pridružimo NATO-u kao bezbednosnom kišobranu za naš kontinent. Želimo da se pridružimo EU kao najvažnijem projektu i procesu mira i prosperiteta", naveo je. Naveo je značaj članstva Kosova u Savetu EU.

"Prvi korak koji sada moramo da preduzmemo je da se pridružimo prvom klubu evropskih demokratija, stvorenom tačno ovog meseca pre 75 godina u Londonu- Savetu Evrope“, rekao je Kurti.

Dodao da je Vlada Kosova posvećena poštovanju zajedničkih vrednosti, ljudskih prava, vladavine prava i demokratije.

Pozvao je nemačke zvaničnike da nastave da podržavaju Kosovo i u poslednjoj fazi glasanja i postizanja punopravnog članstva u toj organizaciji, saopštila je Vlade Kosova.

Rekao je da je prihvatanje Kosova kao 47. člana SE na njegovu 75. godišnjicu "istorijski napredak, za Kosovo i njegove građane, za region i za ceo SE". Kako je naveo, od toga će svi građani imati koristi, posebno manjine na Kosovu.

Tokom radnog ručka u fondaciji "Bertelsam" Kurti se susreo i sa poslanikom u nemačkom Bundestagu iz redova socijaldemokrata Frankom Švabeom, šefom Evropske inicijative za stabilnost Džeraldom Knausom i izvršnom direktorka fondacije Danijelom Švarcer.