Svet

Nuklearno oružje u Poljskoj: Ministar spoljnih poslova upozorava predsednika

Beta | 27. april 2024 | 13:15
Nuklearno oružje u Poljskoj: Ministar spoljnih poslova upozorava predsednika
TANJUG / AP / Mindaugas Kulbis (STR)

Ministar spoljnih poslova Poljske Radoslav Šikorski je upozorio predsednika Poljske Andžeja Dudu da prestane javno da lobira za to da se u Poljskoj razmesti američko nuklearno oružje.

Podsetio je da je Dudi "s najvišeg političkog nivoa, i to ne poljskog", stavljeno do znanja da za to "nema šanse".

"Ne znam zašto je o tome pričao. Predsednik realizuje spoljnu politiku Vlade. Mi mu nismo dali ovlašćenje, niti ga podsticali da o tome javno priča. Ali, već imamo ruski odgovor, očigledan, da će svaki takav magacin biti meta napada" - kazao je večeras Šikorski u intervjuu poljskoj privatnoj televiziji Polsat.

Ministar je predsednika upozorio da se o takvim stvarima ne raspravlja javno, nego iza zatvorenih vrata.

"Neki misle da 'Nuklear šering' znači da će Poljska biti nuklearna sila. Ali to su vrlo komplikovana pitanja", kazao je Šikorski.

Temu eventualnog učešća u programu "Nuklear šering" pokrenula je još u prvom mandatu od 2015. godine prethodna vlada sada opozicione stranke Pravo i Pravda iz koje je i predsednik Duda. Prvi je o toj želji govorio njen lider Jaroslav Kačinski.

SAD su svaki put javno ili preko diplomatskih kanala stavljale do znanja da nema šanse da Poljsku uključe u program "Nuklear šering" u okviru kojega su američke nuklearne rakete rasporedjene u nekoliko evropskih zemalja, a mogu da se upotrebe isključivo za zajedničku odbranu i uz dozvolu SAD.

Poslednji put je predsednik Duda početkom ove sedmice izjavio u intervjuu poljskom listu Fakt da je Poljska spremna da na svojoj teritoriji razmesti nuklearno oružje ako saveznici u NATO donesu takvu odluku, posebno pošto Rusija prebacuje svoje nuklearno oružje u Belorusiju.

Odmah je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao da NATO takve planove nema, a pošto je poljski premijer Donald Tusk izrazio čudjenje, predsednik Duda ga je pozvao na razgovor o nuklearnom oružju 1. maja, medjutim sastanak je otpao pošto jer premijer ima upalu pluća.

Šikorski je danas u intervjuu Polsatu rekao i da Evropska unija treba da ima svoju vojsku.

"Postoje pretnje da Amerikanci mogu da kažu: 'To je vaša stvar' " - kazao je Šikorski.

Poljski ministar je takodje upozorio da, iako je nova proevropska vlada premijera Donalda Tuska skeptična prema ideji da se menjaju osnovni ugovori EU i u da se delu oblasti umesto konsenzusa uvede većinsko glasanje, ipak insistiranje na pravu veta ima negativne posledice, kao kad su u pitanju sankcije protiv Rusije.

"Pa Orban blokira sankcije protiv Rusije. Pa zar kolege iz Prava i Pravde žele da na vjeki vjekov može da blokira te sankcije? Smatram da u odredjenim oblastima konsenzus treba da ostane zauvek, ali na primer kod sankcija nam to otežava da ih uvedemo agresoru" - rekao je Šikorski.