Svet

Volstrit džurnal: Putin nije naredio ubistvo Navaljnog

FoNet | 27. april 2024 | 14:36
Volstrit džurnal: Putin nije naredio ubistvo Navaljnog
EPA / EFE / SHAWN THEW

Američke obaveštajne agencije zaključile su da ruski predsednik Vladimir Putin verovatno nije naredio ubistvo opozicionog političara Alekseja Navaljnog u zatvoru na Arktiku, objavio je Volstrit džurnal (WSJ), pozivajući se na neimenovane izvore.

WSJ je naveo da je taj zaključak "široko prohvaćen u obaveštajnoj zajednici i podeljen među više agencija, uključujući Centralnu obaveštajnu agenciju, Direktorat Nacionalne obaveštajne službe i obaveštajno odeljenje Stejt departmenta", javlja Rojters.

Zaključak američkih obaveštajaca, prema navodima izvora WSJ, baziran je na širem spektru informacija, uključujući određene poverljive obaveštajne podatke, analizu javno dostupnih podataka, uključujući vreme smrti Navaljnog, te način na koji je ona bacila u senku ponovni izbor Putina za predsednika u martu.

Jedan od saradnika Navaljnog, Leonid Volkov, ocenio je da su nalazi američkih obaveštajnih službi naivni i smešni.

Saradnici Navaljnog, koje su ruske vlasti označile kao ekstremiste, optužili su više puta Putina da ga je ubio i najavili da će pružiti dokaze za tu tvrdnju, koju je Kremlj odbacio kao neosnovanu.

Citirajući neimenovane osobe upućene u to pitanje, WJS je objavio da su američke obaveštajne agencije zaključile da Putin verovatno nije naredio ubistvo Navaljnog u februaru, ali da Vašington ujedno nije oslobodio ruskog lidera ukupne odgovornosti za smrt Navaljnog, s obzirom na to da je godinama bio na meti ruskih vlasti, da je bio zatvoren po optužbama za koje je Zapad rekao da su politički motivisane, te da je otrovan nervnim agensom 2020. godine.

Kremlj je ponovo negirao i državnu umešanost i u trovanje Navaljnog. Portparol Kremlja Dimitrij Peskov izjavio je tim povodom da izveštaj WSJ sadrži "prazne spekulacije".

"Video sam materijal, ne bih rekao da je reč o kvalitetnom sadržaju koji zaslužuje pažnju", rekao je Peskov.