Svet

Više tužilaštvo Crne Gore formiralo predmet protiv Mila Đukanovića

FoNet/Tanjug | 26. april 2024 | 08:59
Više tužilaštvo Crne Gore formiralo predmet protiv Mila Đukanovića
PROFIMEDIA / JONAS ROOSENS / AFP

Više državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je predmet povodom intervjua bivšeg predsednika Crne Gore i DPS-a Mila Đukanovića. 

Nakon detaljne analize intervjua Više državno tužilaštvo će po potrebi preduzeti i druge mere i radnje u cilju donošenja odluke o eventualno počinjenom krivičnom delu, saopšteno je portalu RTCG iz Višeg tužilaštva u Podgorici.

"Više državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je predmet povodom objave intervjua na portalima, koji je Antena M dao M.Đ., a koji je od Uprave policije dostavljen na ocenu ovom tužilaštvu radi preispitivanja eventualnog postojanja elemenata bića krivičnog dela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti", naveli su iz tužilaštva.

Tužilaštvo je, dodaje se, dalo nalog Upravi policije da od Radija Antena M pribavi i dostavi ovom tužilaštvu intervju u elektronskoj formi, te će se, kako kažu, nakon detaljne analize intervjua, po potrebi preduzeti i druge mere i radnje u cilju donošenja odluke Đukanović je u intervjuu još rekao da se u zemlji živi u "zatrovanoj atmosferi" i da će se, kako je naveo, "ćeranija po Crnoj Gori nastaviti". Naveo je i da je dužan da na to upozori, jer je "crnogorsko društvo društvo osvetnika”.

"To nije karakteristično samo za albanske zajednice, za koje se uglavnom vezuje krvna osveta", rekao je Đukanović i dodao da “u srcu Crne Gore, u Katunskoj nahiji, krvna osveta među određenim starocrnogorskim porodicama traje duže od 200 godina”.

“E, ko to ne zna, taj ne razumije kako je opasno kad vam jedina politika nakon dolaska na vlast postane revanšizam. Revanšizam je samo političko ime za osvetu. To znači da ne postoji svest o tome da treba podvući crtu ispod crnogorske prakse osvete. Onaj ko radi ovo što sada radi, taj ne shvata da je već otpočeo novu stranicu crnogorskih osveta. I jako greši ako u onim lisicama nad kojima likuje, na rukama drugih ljudi, ne prepoznaje svoje lisice sutra”, poručio je Đukanović.

Prethodno je Više državno tužilaštvo tražilo danas snimak intervjua bivšeg predsednika države Mila Đukanovića. Više državno tužilaštvo (VDT) ispituje da li u izjavama Đukanovića ima elemenata nekog krivičnog dela, pošto je njegov intervju naišao na oštre reakcije javnosti, javlja RTCG.

Izvršna direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora Vanja Ćalović Marković rekla je da je izjava Đukanovića, u kojoj pominje i krvnu osvetu, vid zastrašivanje i poruka upućena glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću.

Poslanica Socijalističke narodne partije Slađana Kaluđerović smatra da Đukanović preti pravosuđu i celom društvu.

Poslanik Demokratske partije socijalista Oskar Huter navodi da Više državno tužilaštvo nastavlja da postupa po naslovnicama štampe, te da su Đukanovićeve reči zlonamerno interpretirane.

Ranije danas Tužilački savet pozvao je visoke funkcionere i političare da se suzdrže od izjava koje mogu da se shvate kao pretnja odmazdom državnim tužiocima zbog radnji i odluka koje su doneli.

Takav narativ, kako ocenjuju, posebno je izražen u odnosu na postupanje Specijalnog državnog tužilaštva.

Iz Tužilačkog saveta pozivaju i na poštovanje pretpostavke nevinosti, ali i na uzdržanost od zahteva za privilegovani položaj osumnjičenih, u bilo kom predmetu.

DPS: Pravi se predstava i pogrešne interpretacije

Demokratska partija socijalista (DPS) saopštila je danas da se "pravi predstava i namerno pogrešno interpretira" deo intervjua bivšeg predsednika Crne Gore i DPS Mila Đukanovića, ocenjujući to kao primer selektivnog i pristrasnog ponašanja tužilaštva.

Deo intervjua bivšeg predsednika Crne Gore Mila Đukanovića u kome se on osvrnuo na pokušaj dehumanizacije i degradiranja ljudi kroz čin spektakularnih hapšenja, predmet je interesovanja tužilaštva koje pokušava da utvrdi da li su lokalni megafoni u pravu kad tvrde da je Đukanović pozivao na osvetu, ukazuje DPS.

Ta stranka navodi da tužilaštvo preslušava snimak intervjua u kojem je Đukanović govorio o najpoznatijem univerzalnom moralnom pravilu, "ne čini drugima što ne želiš sebi, pozivajući da se zaustavi vekovima dug ciklus revanšizma i osvete". Demokratska partija socijalista je skrenula pažnju tužilaštvu na veoma eksplicitne pozive jednog od lidera Demokratskog fronta Andrije Mandića na osvetu i nasilje "koje su pre četiri godine prečuli, ili sve ovo vreme nisu znali od koga da traže snimak"