Svet

SAD upozorile Rusiju da se priprema teroristički napad u Moskvi

NIN, Tanjug | 23. mart 2024 | 10:22
SAD upozorile Rusiju da se priprema teroristički napad u Moskvi
TANJUG / AP / Sergei Vedyashkin/Moscow News Agency

Sjedinjene Američke Države podelile su sa ruskim vlastima informaciju o pripremi terorističkog napada u Moskvi, rekla je Adrijen Votson, portparolka Saveta nacionalne bezbednosti SAD, preneo je Rojters.

"Ranije tokom marta vlasti SAD dobile su informaciju o pripremi terorističkog napada u Moskvi koji bi mogao da se dogodi na masovnim događajima, uključujući i koncerte, posle čega je Stejt department objavio i javno upozorenje za Amerikance koji se nalaze u Rusiji. Vlasti SAD su tu informaciju podelile i sa ruskim vlastima, u skladu sa dugogodišnjom politikom obaveznog upozorenja", rekla je Votson.

Američki mediji ranije su objavili, pozivajući se na izvore, da su obaveštajne službe SAD obavestile Rusiju da teroristička grupa Islamska država planira da izvede napad u Rusiji. Prema tim navodima, takva informacija je primljena u novembru prošle godine.

Upozorenje Sjedinjenih Američkih Država od 7. marta da bi “ekstremisti” mogli da izvedu napad u Moskvi u vezi je sa terorističkim napadom u tržnom centru u ruskoj prestonici, objavio Njujork tajms, pozivajući se na neimenovane izvore.

Upozorenje nije povezano sa mogućom ukrajinskom sabotažom, navode neimenovani američki zvaničnici i ističu da Stejt department ne bi upotrebio reč “ekstremisti” kako bi upozorio na moguće akcije Kijeva.

List piše i da su američki zvaničnici zabrinuti da bi predsednik Rusije Vladimir Putin mogao da pokuša da, kako se navodi, lažno okrivi Ukrajinu za današnji napad.

TANJUG / AP / Vitaly Smolnikov
TANJUG / AP / Vitaly Smolnikov

Ambasada SAD u Rusiji upozorila je američke građane početkom marta da izbegavaju velika okupljanja u Moskvi zbog izveštaja prema kojima ekstremisti imaju neposredne planove za napad.

"Ambasada prati izveštaje koji navode da ekstremisti imaju neposredne planove za ciljanje velikih skupova u Moskvi, uključujući koncerte, a građanima SAD se savetuje da izbegavaju velika okupljanja u narednih 48 sati", navodi se u saopštenju koje je ambasada SAD objavila 7. marta.

Bela kuća je osudila teroristički napad u Moskvi, a portparol za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi je izrazio saučešće porodicama žrtava ubijenih.

"Scene su užasne i teške za gledanje, a naše misli su sa žrtvama ovog stravičnog napada", rekao je Kirbi.

On izjavio je da SAD sakupljaju informacije o terorističkom napadu i dodao da "u ovom trenutku nema naznaka da su Ukrajina, ili Ukrajinci, umešani u pucnjavu".

"Želim da vas odvratim u ovom trenutku od bilo kakve povezanosti sa Ukrajinom", rekao je Kirbi novinarima u Beloj kući.

On se osvrnuo na bezbednosno upozorenje od 7. marta, koje je objavila američka ambasada u Rusiji, da "ekstremisti" imaju planove za neposredan napad na Moskvu.

"Mislim da to nije bilo povezano sa ovim konkretnim napadom", rekao je Kirbi.