Svet

Ruski patrijarh kaznio sveštenika koji je držao opelo Navaljnom

FoNet | 24. april 2024 | 14:11
Ruski patrijarh kaznio sveštenika koji je držao opelo Navaljnom
PROFIMEDIA / OLGA MALTSEVA / AFP / Profimedia

Ruski patrijarh Kiril sankcionisao je sveštenika Dimitrija Safronova koji je održao opelo na sahrani ruskog opozicionih lidera Alekseja Navaljnog, piše Politiko.

Patrijarh Kiril, koga briselski portal označava kao saveznika predsednika Rusije Vladimira Putina, zabranio je Sofronovu obavljanje dužnosti u naredne tri godine, degradirajući ga i oduzimajući mu mantiju i krst. Mediji u Rusiji podsetili su da je Safronov održao službu za Navaljnog, bio je na sahrani sa porodicom opozicionara i potom je u martu na pomenu održao opelo na grobu.

Safronov je bio i među potpisnicima pisma upućenog vlastima Rusije kojima je traženo da se telo Navaljnog preda porodici, kako bi ga sahranili prema hrišćanskoj tradiciji, pošto su to odbijali da urade posle njegove smrti u kaznenoj koloniji. Prema naredbi Kirila, sveštenik sada mora da služi u drugoj crvi, pod nadzorom ostalog sveštenstva, a posle tri godine o njegovog sudbini će se odlučiti na osnovu procena kako se ponašao. Patrijarh nije u saopštenju objasnio zbog čega je ova odluka doneta.

Aleksej Navaljni imao je 47 godina kada je umro u kaznenoj koloniji u Arktičkom krugu u februaru, a zapadni lideri su otvoreno okrivili Putina i Kremlj za njegovu smrt, podseća Politiko.