Svet

Milijarde za Ukrajinu, Izrael i Tajvan: Bajden potpisao zakon o američkoj pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu

Tanjug | 24. april 2024 | 08:17
Milijarde za Ukrajinu, Izrael i Tajvan: Bajden potpisao zakon o američkoj pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu
TANJUG / AP / Evan Vucci

Američki predsednik Džozef Bajden potpisao je danas zakon o paketu vojne pomoći za Ukrajinu, Izrael i kineski region Tajvan vredan 95 milijardi dolara, potvrdila je Bela kuća, navodeći da Bajdenov potpis označava "kraj duge i bolne borbe sa republikancima u Kongresu oko preko potrebne pomoći Ukrajini". Američki Senat je prvobitno usvojio zakon kojim se odobrava paket bezbednosne pomoći Izraelu, Ukrajini i Tajvanu u vrednosti od ukupno 95 milijardi dolara.

Za usvajanje zakona, koji je prošao Kongres nakon višemesečnog odlaganja, glasalo je 79 senatora, a njih 18 protiv, što je daleko više od potrebne većine u Senatu od 100 članova da bi zakon bio usvojen.

Kako bi zakon stupio na snagu, potrebno je da ga potpiše predsednik SAD Džozef Bajden.

Paket pomoći predviđa 61 milijardu dolara za Ukrajinu, 26 milijardi za Izrael, i oko 8,12 milijardi za "suprotstavljanje komunističkoj Kini" u Indo-Pacifiku, dok je četvrti deo paketa namenjen za mere koje će dovesti do potencijalne zabrane aplikacije TikTok u SAD, mere da se zamrznuta ruska imovina prebaci Ukrajini i nove sankcije Iranu, prenosi Rojters.

"Potpisaću ovaj zakonski predlog čim sutra stigne na moj sto i obratiti se Amerikancima, kako bismo počeli da šaljemo oružje i opremu Ukrajini ove nedelje. Potreba je hitna pomoć za Ukrajinu koja se suočava sa neumoljivim bombardovanjem Rusije, za Izrael koji je upravo bio suočen sa napadom Irana bez presedana, za izbeglice i one pogođene konfliktima i prirodnim katastrofama širom sveta, uključujući u Gazi, Sudanu, Haitiju", poručio je Bajden.

Lider Demokrata u Senatu Čak Šumer poručio je da je ostavio poruku ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom koja glasi: "Završili smo. Sada – pobedite", prenosi Glas Amerike.

"Ovaj zakonski predlog jedna je od najvažnijih mera koju je Kongres usvojio posle dugo vremena za zaštitu američke bezbednosti i sigurnosti zapadne demokratije", rekao je Šumer.